Tatra banka predala Aaa dlhopisy s najnižším počiatočným výnosom na trhu

| 25.06.2019

Tatra banka vydala kryté dlhopisy s najvyšším možným ratingom Aaa v objeme štvrť miliardy eur s doteraz najnižším výnosom na trhu.

Tatra banka predala v utorok 24. júna svoje prvé kryté dlhopisy za štvrť miliardy eur. Emisia vzbudila veľký záujem na domácom aj zahraničnom trhu. Prispel k tomu aj najvyšší možný rating Aaa, ktorý emisii predbežne udelila ratingová agentúra Moody’s. Vďaka viac ako dvojnásobnému dopytu, vo výške 540 miliónov eur, boli podmienky emisie pre banku veľmi priaznivé.

“Počas roadshow, ktorú sme pár dní pred emisiou absolvovali vo finančných centrách západnej a severnej Európy sme získali od investorov veľmi pozitívnu odozvu. To nás utvrdilo v presvedčení, že o náš krytý dlhopis bude veľký záujem.” uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky Michal Liday.

O dlhopis prejavili záujem domáci investori (51 %), ako aj investori z Nemecka a Rakúska (35 %), Veľkej Británie (7 %) a  iných krajín (7 %). Dlhopisy s kupónom 0,125 % dosiahli výnos 0,16 %, čo z nich pri splatnosti 7 rokov robí pre Tatra banku veľmi efektívny nástroj financovania. Tatra banke sa tak podarilo dosiahnuť doteraz najnižší počiatočný výnos krytých dlhopisov na slovenskom trhu.

„Kryté dlhopisy s ratingom Aaa umožnia Tatra banke aj v budúcnosti získať veľmi výhodné a kvalitné zdroje financovania, vďaka čomu budeme môcť aj naďalej poskytovať pre našich klientov úvery na bývanie za veľmi zaujímavých podmienok. Zároveň nám rating otvára dvere na zahraničné trhy, na ktoré sme mali doteraz obmedzený prístup a kde je o takýto typ cenných papierov veľký záujem. Máme tiež za to, že našimi emisiami podporíme aj rozvoj slovenského kapitálového trhu“, uviedol vedúci oddelenia Treasury, Pavol Truchan.

Kontakt pre médiá:
Boris Fojtík, hovorca