Ako sa pripraviť na pracovné leto v zahraničí

03.06.2014

Rôzne destinácie, rôzne platobné systémy. Kým sa študenti rozbehnú na brigády, je dobré poznať pár pravidiel, aby si leto čo najviac užili a peniaze z  brigády doniesli v bezpečí domov.

Čo urobiť pred odchodom do zahraničia?
- Založte si balík služieb Tatra PersonalTB so 100 % zľavou pre študentov . Nemusíte si nevyhnutne otvárať nový bankový účet aj v zahraničí. Výplata v eurách zasielaná v rámci krajín Európskeho hospodárskeho priestoru vám príde na účet najneskôr na nasledujúci pracovný deň od odoslania platby platiteľom.
- Platba kartou vydanou k účtu je bez poplatku, výber z bankomatu cudzej banky je 2 € (doma i kdekoľvek v zahraničí).
- V prípade potreby vám môžu peniaze zaslať rodičia. V rámci účtov v Tatra banke sú peniaze pripísané okamžite.
- Zriaďte si bankové aplikácie v mobile (Tatra banka, Tatra banka VIAMO, ČítačkaTB). Pomôžu vám pri kontrole zostatku, zaplatení faktúr aj na diaľku, vyrovnaní sa s priateľmi, či prihlásení sa do Internet bankingu.
- Vytvorte si hlasovú vzorku, aby ste na komunikáciu cez kontaktné centrum DIALOG Live už nič iné nepotrebovali.

Vymeňte si cudziu menu do rezervy
- Vymeňte si zahraničnú menu v potrebnej rezerve ešte na Slovensku. V prípade, že nebudete môcť platiť kartou, môže byť hotovosť pre vás jedinou záchranou.
- Výmena valút je v Tatra banke bez poplatku.
- Pobočky Tatra banky majú k dispozícii meny CZK, USD, GBP, HUF, PLN. Ostatné meny ako AUD, CAD, CHF, DKK, HRK, JPY, NOK, SEK je potrebné objednať 2 dni vopred, rovnako ako v prípade výberu cudzej meny v prepočte nad 5 000 €.
- V prípade exotických mien odporúčame zobrať si dostatočný objem hotovosti v mene USD, ktorá je široko akceptovaná a je možné ju vymeniť za lokálnu menu na mieste.

Ako riešiť každodenné platby?
- Požiadajte zahraničného zamestnávateľa, aby vám výplatu posielal na váš účet. Na prijímanie platieb je potrebné zadať účet vo formáte IBAN a poznať SWIFT kód banky. Všetky tieto informácie sú dostupné na webovej stránke banky.
- V prípade nedostatku hotovosti plaťte kartou. Vďaka SMS notifikácii budete mať okamžite informáciu, či bola platba zrealizovaná.
- Nie všetky krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru sú zároveň aj členmi eurozóny, čiže ich národnou menou nie je euro. To sa prejavuje aj na menej priaznivých cenách zahraničných prevodov v porovnaní s krajinami eurozóny. Napríklad prevod z banky v Českej republike môže vyjsť platiteľa drahšie ako prevod zo Španielska.
- Banky v krajinách eurozóny nerozlišujú, či klienti posielajú platby v mene EUR v rámci krajiny alebo v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru - oba typy platieb realizujú za rovnaké poplatky a prevod trvá jeden pracovný deň.
- V prípade straty/odcudzenia platobnej karty je potrebné ihneď sa obrátiť na kontaktné centrum DIALOG Live a kartu zablokovať. V prípade dlhodobejšieho pobytu v zahraničí je možné požiadať, aby náhradná karta bola zaslaná kuriérom na adresu v zahraničí - náklady však v tomto prípade znáša klient.

Pozor na šeky
- Šeky na Slovensku nie sú bežne používaným platobným produktom, navyše nie všetky banky umožňujú ich preplatenie resp. ak aj áno, táto aktivita môže trvať niekoľko dní či týždňov.
- Študentom preto odporúčame prijímať úhrady prostredníctvom bankových prevodov priamo na ich účet v Tatra banke, čo prebehne rýchlejšie i bezpečnejšie.
- Ak zamestnávateľ odmietne úhradu mzdy priamo na bankový účet, je možné vyhnúť sa prenášaniu veľkých objemov hotovosti vkladom na novootvorený účet v zahraničí. Treba však počítať s tým, že zahraničný prevod môže vyjsť aj na niekoľko desiatok eur.
- Tatra banka študentom ponúka balík služieb bez poplatku. Jeho výhodou je, že banka prijatý zahraničný prevod nespoplatňuje, ale pripíše plnú sumu, ktorú prijala od zahraničnej banky.
- Pri zahraničných medzibankových platbách sa môže uplatňovať poplatok sprostredkovateľskej banky, prípadne banky platiteľa, ak tieto náklady prenáša na príjemcu.

Pozor na bankovky
- USD bankovky patria medzi najfalšovanejšie meny sveta, preto buďte pri prijímaní hotovosti v zahraničí obozretní.
- Odporúčame skontrolovať vždy viac ochranných prvkov, ktoré by sa na bankovke mali nachádzať - samotný bankovkový papier a potom ochranné prvky (vodoznak,ochranný prúžok).
- Ak vám v zahraničí budú chcieť vydať bankovku USD a vám sa bankovka nepozdáva, radšej ju neprevezmite a vypýtajte si inú.
- Ak vám v zahraničí niekto vydá falzifikát bankovky, kontaktujte miestnu políciu. Falšovanie bankoviek ako aj uvádzanie falošných bankoviek do obehu je považované za trestný čin. Rovnako to platí na Slovensku ako aj v zahraničí.

1Balík služieb Tatra PersonalTB je poskytovaný so 100 % zľavou pre študentov denného štúdia od 15. roku veku do dovŕšenia 20. roku automaticky, alebo od 20. roku veku do dovŕšenia 26. roku po predložení potvrdenia o návšteve školy.

Marína Masárová
marina_masarova@tatrabanka.sk