IT projektom roka je Tvárová biometria

05.10.2018

IT Projektom roka 2018 sa stala Tvárová biometria, ktorú priniesla ako prvá banka na Slovensku Tatra banka v spolupráci so spoločnosťou Softec.

IT GALA je najprestížnejšie výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií a telekomunikácií, ktoré od roku 2001 každoročne organizuje Digital Visions, s.r.o. Slávnostný večer IT GALA je spojený s odovzdávaním ocenení Najziskovejšia IT Firma, IT Osobnosť, IT Produkt a IT Projekt roka.

Ceny udeľuje neformálne združenie slovenských žurnalistov a členov profesijných združení z oblasti IT. Cieľom je oceniť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, oceniť najvýznamnejšie projekty a produkty, realizované v danom roku. Okrem zástupcov najvýznamnejších firiem infokomunikačného priemyslu sa podujatia zúčastňujú vedúci predstavitelia štátnej správy, verejnej správy, akademickej obce a súkromného sektora.

Víťazom v kategórií IT Projekt roka 2018 sa stala Tvárová biometria, spoločný projekt Tatra banky a spoločnosti Softec.

Inovácie nie sú len o nových technológiách a ich implementácií. Kľúčová je odvaha. Odvaha nasadiť do živej prevádzky riešenie vystavané na novej legislatíve a spoľahnúť sa na biometriu a štatistické výsledky z nej. Podarilo sa nám doručiť produkty banky novým klientom bez toho, aby opustili komfort svojej obývačky. Po úspešnom štarte s bežnými účtami a spotrebnými úvermi chceme ďalej rozširovať možnosti využitia tvárovej biometrie. Či už v podobe ďalších produktov, alebo zjednodušenia služieb pre existujúce produkty,“ uviedol pri tejto príležitosti Dušan Slimák, vedúci oddelenia implementácie a metodiky úverov pre fyzické osoby Tatra banky.

Prepojili sme svet modernej umelej inteligencie so slovenským bankovníctvom a priniesli tak nový spôsob identifikácie osôb do sveta financií. Po období tvrdej práce si už niekoľko mesiacov môžu bežní ľudia z pohodlia domova odkiaľkoľvek vo svete a v akomkoľvek čase otvoriť účet alebo vziať spotrebný úver. A to všetko ihneď, bez čakania, v priebehu niekoľkých minút. Ide o prvý projekt svojho druhu na Slovensku a v Čechách a dovolíme si tvrdiť, že aj v celosvetovom meradle. Jeho jedinečnosť spočíva najmä v spojení biometrie a služieb verejnej správy v komerčnom sektore. Podľa posledných prieskumov až 20-30 % z celkového množstva novootvorených účtov je vytvorených pomocou tvárovej biometrie,“ povedal Peter Ivanka, Account Manager pre segment bankovníctva v spoločnosti Softec.

Kritéria hodnotenia IT Projekt roka:

• prínos pre cieľovú skupinu
  • originálnosť a unikátnosť riešenia
  • efektivita vynaložených prostriedkov
  • využívanosť výsledkov projektu
  • referencie projektu

Zloženie komisie:

Ivan Kopáčik (ISACA), Ľuboslav Lacko (PC REVUE), Ján Šebo (CTF), Mário Lelovský (ITAS), Boris Tytykalo (SITA), Filip Hanker a Ján Trangel (Živé.sk), Slavomír Bača (Mentor Partners/robime.it) a Martin Drobný (PC REVUE/NEXTECH)

Kontakt pre médiá:
Zuzana Žiaranová, hovorkyňa