Karta, ktorá má význam

15.05.2017

Ľubor Králik vydal prvý etymologický slovník slovenčiny. Odteraz ho môžete nosiť aj v peňaženke. Tatra banka mu totiž venovala limitovanú edíciu kariet.

Slovenský jazykovedec Ľubor Králik je autorom prvého etymologického slovníka slovenčiny, ktorý prináša informácie o pôvode približne 10-tisíc slovenských výrazov. Minulý rok získal za svoju     17-ročnú prácu na slovníku Cenu Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii literatúra a tento rok mu Tatra banka venovala limitovanú edíciu kreditnej karty.

Ľubor Králik
Ľubor KrálikSlovenský jazykovedec, autor Stručného etymologického slovníka slovenčiny a Laureát Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Pracuje v Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra. Špecializuje sa na etymológiu, teda výskum pôvodu slov, pričom sa zameriava na slovanskú a slovenskú slovnú zásobu.

Priznám sa, nepredpokladal som, že Stručný etymologický slovník slovenčiny sa stretne až s takým priaznivým ohlasom verejnosti a bude dokonca nominovaný na prestížnu Cenu Nadácie Tatra banky za literatúru. Získanie tejto ceny si veľmi vážim – nielen ako ocenenie vlastnej práce, ale aj preto, že ak porota zohľadnila širší kultúrny význam etymologického slovníka, zároveň tým potvrdila dôležitosť vedeckej disciplíny, v ktorej pôsobím. Cenu Nadácie Tatra banky preto vnímam aj ako povzbudenie do ďalšieho výskumu v tejto oblasti.

Verím, že používatelia kreditných kariet sa takto dozvedia mnoho zaujímavého o rôznych slovách, nad ktorých pôvodom sa v každodennom živote možno nezamýšľali. Môžem iba vysloviť Tatra banke svoje uznanie a poďakovanie za takúto originálnu a vtipnú formu propagácie Stručného etymologického slovníka slovenčiny – a samotného etymologického výskumu – v širokej verejnosti
.“

Stručný etymologický slovník slovenčiny
Stručný etymologický slovník slovenčinySlovník prináša informácie o pôvode viac ako 10 000 výrazov zo spisovného slovenského jazyka. Slovenčina bola posledným európskym jazykom, ktorý nemal slovník takéhoto druhu. Stručný etymologický slovník slovenčiny tak vypĺňa vážnu medzeru v slovakistickej literatúre a bude slúžiť na ďalšie štúdium vývoja nášho jazyka. Autor pripravoval slovník dlhých 17 rokov a jeho dielo je významným počinom v jazykovednej, ale aj populárno-vedeckej literatúre.

Karta s mnohými výhodami

• Karta s mnohými výhodami100 % zľava z mesačného poplatku - pri dosiahnutí mesačného objemu platieb vo výške 300 €. Ak klient zrealizuje platby v objeme 150 €, získa 50 % zľavu.
  • 47-dňové bezúročné obdobie - ak prostriedky čerpané kartou uhradí klient v plnej výške do dátumu splatnosti, úrok za ich poskytnutie mu nebudeme účtovať.
  • Letný bonus 30 € - bude pripísaný všetkým klientom, ktorí si v termíne od 15. mája kúpia novú súkromnú kreditnú kartu Visa a do 31. augusta 2017 ňou zrealizujú platby v objeme min. 300 €, či už jednorazovo alebo kumulatívne (platby musia byť do 31. 8. 2017 už zúčtované).

O vydanie súkromnej kreditnej karty VISA z limitovanej edície môžu požiadať všetci klienti Tatra banky od 15. mája 2017 do vyčerpania zásob.

História limitovanej edície kreditnej karty
Tatra banka už po štrnásty raz venuje limitovanú edíciu kreditnej karty jednej z významných slovenských osobností. Doteraz boli série limitovaných edícií venované: M. Kližanovi (2006),        J. Satinskému (2007), P. Barabášovi (2007), K. Kállayovi (2008), P. Lipovi (2009), M. Krénovi (2009), A. Brunovskému (2010), Ľ. Feldekovi (2011), E. Šillemu (2012), R. Rothovi (2013), J. Krónerovi (2014), A. Kučerovej (2015), Martinovi Mistríkovi a Viliamovi Csinovi (2016).

Reprezentatívny príklad:
InformovaťCelkový úverový rámec: 650 EUR, mesačný poplatok za kartu: 2,50 EUR, variabilná výška štandardnej úrokovej sadzby: 18,80 %, RPMN: 30,32 %, anuitná splátka: 59,84 EUR, lehota splatnosti: 12 mesiacov. Celková suma, ktorú klient uhradí: 1 033,72 EUR (za predpokladu vyčerpania úverového rámca ihneď prostredníctvom POS terminálu a následného splácania iba minimálnej splátky vo výške 5 % z dlžnej sumy – minimálne však 15 EUR – počas 55 mesiacov).

Kontakt pre doplňujúce informácie: