Pred 20 rokmi sme prepojili pobočky vlastným systémom

05.05.2014

Mať aktuálne informácie o svojich účtoch v ktorejkoľvek pobočke kedysi nebola samozrejmosť. Informácie medzi všetkými pobočkami Tatra banky prepojil pred 20 rokmi systém TABIS, prvý bankový systém, vytvorený na mieru.

„Predstavte si situáciu, že môžete pracovať so svojim účtom len v jednej pobočke banky, alebo keď vložíte peniaze na účet, v inej pobočke sa o tom nedozvedia. Dnes to znie ako scéna z veľmi starého filmu," spomína Juraj Bojkovský, riaditeľ odboru elektronických distribučných kanálov Tatra banky.

Pred dvadsiatimi rokmi vytvoril tím IT vývojárov Tatra banky prvý pobočkový systém na mieru pod názvom TABIS. Jeho najväčším prínosom bolo, že prepojil informácie medzi pobočkami tak, aby klienti mohli pracovať so svojimi účtami v ktorejkoľvek pobočke, čo dovtedy nebolo bežné v iných bankách na Slovensku.

Navyše, keďže v tom čase boli ešte telekomunikačné služby veľmi nespoľahlivé, TABIS priniesol unikátne riešenie, vďaka ktorému umožnil poskytovať bankové služby aj pri častom výpadku telekomunikačnej linky.

„Systém TABIS, bol prvou veľkou inováciou, ktorá bola vytvorená vlastným vývojárskym tímom. Vzhľadom na obdobie, kedy k tomu došlo, to vnímame ako obrovský krok pre naše bankovníctvo, tak ako ho dnes poznáme," dodáva Juraj Bojkovský.

Marína Masárová
marina_masarova@tatrabanka.sk