V lete platíme kreditkami takmer o 30 % viac

06.06.2014

Kreditná karta je skvelý spoločník na každý deň, ideálna je však najmä na cesty a letné dovolenky. Potvrdzujú to aj každoročné letné štatistiky.obr.JPG

Najväčší záujem klientov o kreditné karty začína tradične pred začiatkom leta. Zároveň počas leta používajú kreditnú kartu na platby v zahraničí viac ako po iné mesiace. V minulom roku zaznamenala Tatra banka 26 % nárast počtu transakcií kreditnými kartami v zahraničí, pričom intenzívnejšie používanie kariet začína už v júni a trvá až do septembra.

Vo všeobecnosti klienti Tatra banky uskutočňujú najviac zahraničných transakcií v Rakúsku. Počas leta sa však na prvé miesta dostávajú už tradične obľúbené dovolenkové destinácie - Taliansko, Chorvátsko a USA. Medzi mladými klientmi do 30 rokov sú na prvých miestach Česká republika, USA a Veľká Británia. Netradičnými destináciami, kde klienti Tatra banky taktiež zaplatili kreditnou kartou sú Uganda, Haiti, Grónsko či Togo. Aj toto potvrdzuje skutočnosť, že kreditné karty sú medzinárodne akceptované a použiteľné prakticky kdekoľvek na svete.

V minulom roku klienti počas leta v zahraničí urobili takmer 200 000 transakcií v celkovom objeme takmer 14 miliónov eur.

Kreditná karta je nevyhnutným spoločníkom na dovolenkách, nakoľko je obvykle obchodníkmi vyžadovaná v prípade rezervácie hotelov, leteniek, či pri zapožičaní auta. Klientom zároveň poskytuje aj finančnú rezervu pre prípad nepredvídaných výdavkov, ktoré tým pádom nemusia zaťažiť rodinný rozpočet v plnom rozsahu a umožnia vychutnať si dovolenku naplno. Určite jej pomoc ocenia aj v menej príjemných situáciách, napr. pri nepredvídanom lekárskom ošetrení. Tu pomôže aj výhodné cestovné poistenie, ktoré ich ochráni v prípade úrazu, ale aj meškania letu, či straty batožiny.

Dovolenkové tipy:

• karta je bezpečnejšia ako hotovosť - peniaze na nej máte chránené PIN kódom
  • PIN kód nemajte uložený nikde v blízkosti karty a nikomu ho neprezraďte
  • ak si PIN kód neviete zapamätať, využite možnosť jeho zmeny cez bankomat
  • ak máte dve karty (debetnú aj kreditnú) vezmite si obe
  • skontrolujte si platnosť kariet, ktoré si na dovolenku beriete
  • na platby u obchodníkov používajte kreditnú kartu a pri platení kartu nespúšťajte z očí
  • na výbery hotovosti používajte debetnú kartu - je to lacnejšie
  • v telefóne majte uložené číslo na kontaktné centrum banky
  • zriaďte si b-mail (SMS notifikáciu)

Marína Masárová
marina_masarova@tatrabanka.sk