Visa Europe si vybrala Slovensko ako najinovatívnejšiu krajinu v bezkontaktných mobilných platbách

18.07.2013

Spoločnosť Visa Europe si vybrala práve Slovensko, aby ukázala redaktorom zo zahraničných médií úspešnosť bezkontaktných mobilných kariet, ktoré uviedla spolu s Tatra bankou. Jedným z dôvodov je aj to, že Slovensko je krajinou s najväčšou penetráciou bezkontaktných platobných kariet v Európe.

Odkedy Tatra banka v roku 2010 uviedla bezkontaktné platby na Slovensku, záujem o ich používanie vzrástol geometrickým radom. Slováci spravia mesačne viac ako milión bezkontaktných transakcií, čo je spôsobené aj tým, že Slovensko má najvyššiu penetráciu bezkontaktných kariet (počet vydaných bezkontaktných kariet na obyvateľa) a druhú najväčšiu penetráciu bezkontaktných platobných terminálov v Európe. Len pre porovnanie - obyvatelia Európskej únie spravili v máji 2013 spoločne 25 miliónov transakcií. Vzhľadom na veľkosť Slovenska je teda zrejmé, že Slovákov používanie bezkontaktných kariet baví.

Spoločnosť Visa Europe preto pozvala na Slovensko 12 novinárov z krajín ako Veľká Británia, Francúzsko a Španielsko, aby predstavila Slovensko ako jeden z najúspešnejších trhov používania bezkontaktných kariet.

Prvenstvo vo vydávaní bezkontaktných kariet na Slovensku má Tatra banka. Za necelé tri roky od uvedenia tejto novej technológie vydala 627 tisíc bezkontaktných platobných kariet z celkových približne 1,43 milióna takýchto kariet na Slovensku, čím si získala 44 % trhový podiel.

Komfort pre používanie bezkontaktných kariet zabezpečuje banka aj aktívnym vydávaním bezkontaktných platobných terminálov - kde si s počtom 8 900 bezkontaktných platobných terminálov drží prvenstvo na trhu.

Nie je preto prekvapením, že záujem o používanie bezkontaktných platobných kariet vzrástol až pätnásobne za krátke obdobie od roku 2011 do roku 2012. Kým v roku 2011 klienti Tatra banky bezkontaktne zaplatili v hodnote 3,3 mil. €, v roku 2012 to už bolo 16,5 mil. €. Bezkontaktné karty tak zásadne odbúravajú počet mincí v obehu, keďže ich klienti využívajú skôr na malé transakcie v priemernej hodnote 9 €.

„Potvrdzuje sa nám, že Slováci majú radi inovácie. Odkedy sme uviedli bezkontaktné platobné karty v roku 2010, ich používanie sa enormne zvýšilo. A v súčasnosti už naši klienti radi platia bezkontaktne aj svojim mobilným telefónom," vyjadril sa Michal Liday, člen predstavenstva Tatra banky zodpovedný za retail.

Vďaka záujmu klientov o bezkontaktné platby posunula Tatra banka ako líder v inováciách Slovensko na najvyššie priečky v rozvoji bezkontaktných technológií v Európe. V roku 2012 sa Tatra banka stala prvou bankou v Európskej únii, ktorá v máji roku 2012 uviedla bezkontaktné mobilné platby prostredníctvom iPhone. Taktiež bola prvou bankou na Slovensku, ktorá vďaka spolupráci s telefónnym operátorom O2 priniesla v januári tohto roku bezkontaktné mobilné platby aj pre vybrané typy telefónov s operačným systémom Android.

"Slovensko je pre Visa Europe veľmi zaujímavou krajinou - takmer 10 % z Visa transakcií je zrealizovaných bezkontaktne. Je to trh, kde sa bezkontaktné platby skutočne dobre rozbehli. Kľúčovým faktorom je vedúca pozícia Tatra banky v inováciách a my sme radi, že naše partnerstvo s Tatra bankou a spoločnosťou Telefonica Slovakia je také úspešné," vyjadrila sa Sandra Alzetta, Senior Vice President Mobile Business Unit spoločnosti Visa Europe.

Marína Smolková
marina_smolkova@tatrabanka.sk