Tatra banka

Mesačník: Marec 2013

28.03.2013

Problém cyperských bánk

Popularita cyperských bánk rapídne vzrástla po vstupe do eurozóny v roku 2008. Postupne dosiahla veľkosť bankového sektora vzhľadom na samotnú ostrovnú cyperskú ekonomiku skutočne veľké rozmery. Banky sa tešili popularite najmä u ruských, anglických a gréckych klientov.

Osudná investičná chyba

Dve najväčšie cyperské banky začali nakupovať grécke dlhopisy v období, keď sa intenzívne rokovalo o prvej pôžičke Grécka a bolo jasné, že investícia do nich je čistou špekuláciou. O rok neskôr Grécko bolo nútené odpísať veľkú časť dlhu a dve najväčšie cyperské banky stratili takmer 4,6 mld. EUR. Ani po roku sa im nepodarilo nájsť nového investora, ktorý by obnovil ich solventnosť. Preto riešenie ich solventnosti sa muselo nájsť na nadnárodnej úrovni.

Viac v PDF dokumente

Stavebníctvo stále hľadá svoje dno

Stavebníctvo si prešlo za posledné štyri roky veľmi ťažkým obdobím. Ročná produkcia klesla v minulom roku v porovnaní s rokom 2008 zhruba o 25 %, čím sa dostala na úroveň roku 2006. Súkromní investori sa vzhľadom na slabý rast ekonomiky do výstavby hrnúť nebudú a preto aj v tomto roku predpokladáme pokles produkcie stavebníctva okolo 5 %. Priestor na ďalšiu korekciu naznačuje aj po Rumunsku druhý najvyšší podiel stavebníctva na tvorbe HDP v Európskej únii. Jedinou nádejou zostáva výstavba infraštruktúry (diaľnic), ktorá by pokles stavebníctva mohla zmierniť.

Viac v PDF dokumente

Maďarská centrálna banka má nového šéfa

Nástupca guvernéra centrálnej banky sa stal trhom dlhodobo očakávaný kontroverzný minister hospodárstva Matolcsy, ktorý je veľmi blízky súčasnému premiérovi Orbánovi. Turbulencie v Maďarsku iba pridali na celkovej nervozite spôsobenej dianím na Cypre a odzrkadlilo sa to aj na forinte, ktorý v priebehu marca oslabil zhruba o 4 %. Uvoľňovanie menovej politiky by malo aj naďalej pokračovať až po úroveň hlavnej úrokovej sadzby 4,25 zo súčasných 5 %.

Stiahnite si vydanie celého mesačníka, Marec 2013  [PDF, 218 kB]

graf-marec-2013.png