1. Blog
  2. /
  3. Návody
  4. /
  5. Účet za 0 eur: Radi spoznávate nové krajiny 

Účet za 0 eur: Radi spoznávate nové krajiny 

Zuzana Žiaranová | Tatra banka Autor: Zuzana Žiaranová, Tatra banka | 09.06.2022

ako usetrit na poplatkoch pri cestovani

Cestovanie je v dnešnej dobe oveľa prístupnejšie ako kedykoľvek predtým. Je to trend, forma relaxu aj spôsob, ako sa niečo nové naučiť. Zároveň je to dobrá príležitosť, ako ušetriť na mesačných poplatkoch. 

V predchádzajúcich dieloch nášho seriálu ste sa dozvedeli, že ako nový klient môžete mať účet za 0 eur až na 24 mesiacov. Ak máte účet u nás už dlhšie, pomôže vám „skrotiť“ mesačné poplatky Program odmeňovaniaTB

Jeho základný princíp je jednoduchý: Výška vášho mesačného poplatku bude klesať podľa toho, koľko ďalších produktov u nás využívate. Stačí si vybrať 3 a účet máte bez mesačných poplatkov. 

Vyberať pritom môžete zo širokej ponuky produktov. My vám teraz predstavíme zaujímavú kombináciu pre cestovateľov

Tip pre vás: Máte od 20 do 28 rokov?

Stačí využívať 1 ďalší produkt a účet máte bez poplatku za jeho vedenie. Zároveň máme pre vás aj ďalšie užitočné tipy, ako si znížiť cenu za účet, keď zbierate prvé pracovné skúsenosti.

Nízkorozpočtové cestovanie

Či budete cestovať len s batohom, alebo aj s menšou batožinou, určite by ste mali porozmýšľať o bezpečnom mieste, kam vložíte: doklady, nevyhnutný obnos hotovosti, lieky na predpis a cestovné poistenie. Práve posledná položka zoznamu býva často podceňovaná.  

ako usetrit na poplatkoch pri cestovani

Jedným z najčastejších omylov Slovákov je, že cestovné poistenie nie je potrebné na krátky výlet za hranice. Štatistiky hovoria inou rečou, aj v okolitých krajinách dochádza každodenne k rôznym úrazom alebo dopravným nehodám.

Druhým mýtom je, že ošetrenie v rámci Európy nemôže byť o moc drahšie ako na Slovensku. Vezmime si teda reálny poistný prípad z Malorky: len ošetrenie a liečba zápalu spojiviek vás vyjde na 782 eur. Takáto položka určite nepoteší žiadneho z nízkorozpočtových cestovateľov.

Naproti tomu Celoročné cestovné poistenie vám neodčerpá z rozpočtu viac ako 36 eur, čo sú len 3 eura mesačne (a menej ako 10 centov na deň), pričom vás ochráni na neobmedzený počet ciest do zahraničia a horských túr na Slovensku.

V cene máte tiež poistenie batožiny a NONSTOP asistenčnú službu, ktorá vám pomôže pri riešení nečakaných situácií. A to najlepšie? Cestovné poistenie bez akýchkoľvek ďalších príplatkov automaticky kryje aj vašich spolucestujúcich rodinných príslušníkov.

rezervacia auta kreditnou kartou

Kúpa letenky či rezervácia auta

Ak ste sa rozhodli, že nevyužijete služby cestovnej kancelárie a čaká vás plánovanie dovolenky, okrem kalendára a pevných nervov budete potrebovať aj embosovanú kreditnú kartu. Tá vám umožní platiť aj na miestach, kde by ste mali s debetnou kartou problém.

Typický príklad sú požičovne áut. Pri požičaní auta vám dočasne zablokujú peniaze na kreditnej karte. Síce depozit ani zďaleka nedosahuje cenu auta, ale má byť pre vodičov motiváciou, aby auto vrátili v bezchybnom stave.

Možno sa pýtate: Prečo požičovne žiadajú kreditnú kartu a nestačí im vaša debetná karta? Je to preto, že požičovne vedia, že debetnú kartu získa každý klient automaticky k účtu, ale pred vydaním kreditnej karty si banka overí vašu finančnú situáciu.

Ak vám banka kreditnú kartu vydala, znamená to, že vaša finančná situácia je vyhovujúca a budete dôveryhodným partnerom na požičanie tak drahej veci, akou je auto. 

Na akceptovateľnosť kreditnej karty sa môžete spoľahnúť aj pri rezervácii hotela alebo kúpe leteniek

Viete, že:

Ak máte kreditnú kartu, na cestách môžete svoj zdravotný stav konzultovať cez službu My Doctor.

ZlatáPlatinová kreditná karta prinášajú cestovateľom aj ďalšie nadštandardné služby, ako sú bezplatné vstupy do VIP letiskových salónikov, neskorý check-out z hotelov či službu AirRefund, s ktorou získate späť peniaze pri zrušení, zmeškaní či "preplnení" vášho letu. 

ako usetrit na poplatkoch pri cestovani

Ako si splniť cestovateľský sen 

Aj vy si hovoríte, že raz to snáď vyjde? Možno vás tak vyčerpávajú každodenné povinnosti, že vám jednoducho neostáva čas na realizovanie svojho cestovateľského sna. Alebo hľadáte spoločnosť, s ktorou by ste mohli zdieľať zážitky. A možno sa len obávate, že nikdy nenašetríte potrebnú sumu. 

ako nasetrit na dovolenku

ako nasetrit na dovolenku

A tu sa zastavíme. Ako si efektívne nastaviť time management či nájsť ideálneho partnera, vám neporadíme, na tieto oblasti nie sme odborníci. Ale s vytvorením finančnej rezervy vám radi pomôžeme. 

Keďže ide o životný sen, predpokladajme, že pôjde o náročnejší rozpočet, ktorý bude vyžadovať dlhodobejšie sporenie. V tom prípade bežný účet nebude tým správnym riešením. Po prvé, pokušenie siahnuť na takéto peniaze by bolo obrovské. Na druhú stranu, vaše úspory by sa v súčasnom prostredí nulových úrokových sadzieb nijako nezhodnocovali. 

Na dlhodobé sporenie potrebujete produkt, ktorý má vyšší výnosový potenciál

Predstavme si pár cestovateľských inšpirácií od Bubo.sk:

  • Cesta okolo sveta – 7 divov sveta – od 22 870 eur
  • Antarktída loďou – od 10 550 eur
  • Expedícia na najvyšší vrch Brazílie – od 9 345 eur
  • Nový Zéland a Tahiti – od 8 547 eur
  • Ohnivý okruh Islandom – od 3 650 eur

 A teraz si vezmime Investičné sporenieTB*:

Ak by ste si odkladali do takéhoto produktu 55 eur mesačne vo vyváženej investičnej stratégii, mohli by ste sa na cestu na Island vydať už za 5 rokov.

Cestovateľský rozpočet 10 000 eur by ste v dynamickej investičnej stratégii mohli dosiahnuť za 11,5 roka. Ak by ste však mesačnú sumu zdvojnásobili, nič by vám nebránilo splniť si sen o Novom Zélande alebo expedícii na najvyšší vrch Brazílie už za 6,5 roka

Ak by ste si v dynamickej investičnej stratégii sporili 100 eur mesačne, na cestu okolo sveta by ste sa mohli dostať za 12 rokov. Chceli by ste skrátiť čakanie? Tak skúste prehodnotiť svoje výdavky, sporte investične 200 eur mesačne a na cestu za divmi sveta sa môžete vydať už po 7 rokoch.

Zhrňme si to: 

Pri spoznávaní nových krajín je jednoduché získať účet za 0 eur.

Cestovné poistenie, kreditná karta a Investičné sporenieTB* – to sú produkty, ktoré vám vedia pomôcť, keď radi cestujete a chcete si znížiť cenu za účet

ako nasetrit na cestu okolo sveta

Máte inú životnú situáciu?  

Budeme radi, ak si s nami dohodnete stretnutie v ktorejkoľvek pobočke alebo nám zavoláte cez DIALOG Live na *1100. 

* Investičné sporenieTB sa vám zaráta do Programu odmeňovaniaTB, ak si naň pošlete v sledovanom období príspevky v sumárnej výške aspoň 50 eur. 

Upozornenie
S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Použité očakávané zhodnotenie investície do podielových fondov predstavuje mediánový realistický odhadovaný výnos spoločnosťou Tatra Asset Management, správ. spol., a.s.,  na základe predpokladaného zloženia zvoleného fondu v rámci vyváženej, resp. dynamickej stratégie, ako aj na základe odhadovaného desaťročného výnosu jednotlivých tried aktív, do ktorých môže zvolený fond v rámci týchto stratégií investovať, a to bez zohľadnenia budúceho daňového zaťaženia. Očakávané zhodnotenie je po odpočítaní priebežných poplatkov v zmysle kľúčových informácií pre investorov podielového fondu v rámci vyváženej, resp. dynamickej stratégie. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/navody/ucet-za-0-eur-radi-spoznavate-nove-krajiny/