1. Blog
  2. /
  3. Sporenie a investovanie
  4. /
  5. Kúpiť či nekúpiť akcie v poklesoch?

Kúpiť či nekúpiť akcie v poklesoch?

František Štulajter | Tatra Asset Management Autor: František Štulajter, Tatra Asset Management | 29.05.2020 | 4 min. čítania

Kúpiť či nekúpiť akcie v poklesoch?

Akciové trhy boli ešte nedávno vo výrazných poklesoch. Väčšina investorov počúva, že toto nie je dobré obdobie na predávanie investícií, práve naopak, je čas nakupovať. Kto by však nemal obavy kúpiť akcie, keď vidí, že denný pokles 5 % až 10 % môže nastať nepríjemne často?

Hoci akcie stále nedosiahli úroveň spred „koronakrízy“, ich hodnota je už podstatne vyššia. Využili ste túto príležitosť? Ako sa zachováte, ak vám bude ponúknutá ďalšia? Vieme, že v čase veľkej nervozity sa otázka „kúpiť či nekúpiť“ stáva silnou emóciou. Existuje však viacero pomôcok, ako spraviť dobré rozhodnutie aj v tejto situácii. Pozrime sa na dve základné:

1. Matematika je na našej strane

Najsledovanejší index svetových akciových trhov, americký S&P 500, dosiahol svoje posledné maximum 19. februára 2020 na úrovni 3386 bodov. Za necelých päť týždňov jeho hodnota poklesla o 33,9 %, keď sa 23. marca obchodovanie ukončilo na hodnote 2237 bodov (2237/3386 - 1 = - 33,9 %).

O koľko percent musia akcie vzrásť, aby sme sa dostali na predchádzajúce maximum?
Stačí jednoducho upraviť predchádzajúci výpočet a dostaneme 3386/2237 - 1 = 51,3 %.

Výsledok môže byť na prvý pohľad zarážajúci. Ten, kto mal to šťastie a kúpil akcie 23. marca môže dosiahnuť viac ako 50 %-ný výnos, keď sa akcie dostanú opäť na svoje minulé maximum.


Dôvodom je jednoduchá aritmetika výnosov, kedy nárasty musia byť vyššie ako predchádzajúce poklesy, aby sa hodnota dostala na začiatočnú úroveň.

Predstavme si ešte jeden príklad:
Nech investícia stratí 50 % a jej hodnota poklesne zo 100 EUR na 50 EUR. O koľko musí vzrásť 50-eurová investícia, aby jej hodnota opäť dosiahla 100 EUR? Teraz je to už jednoznačné, musí vzrásť o 100 %.

Doteraz sme vôbec nehovorili o očakávanom vývoji trhov. Urobme prvý a jediný predpoklad, a síce, že akcie sa skôr alebo neskôr vrátia na svoje predchádzajúce maximum. Za ako dlho to bude?

Vyrovnanie predchádzajúceho maxima akciových trhov Výnos (p.a.)
Za 1 rok 51,3 %
Za 2 roky 23 %
Za 3 roky 14,8 %
Za 5 rokov 8,6 %
Za 10 rokov 4,2 %
Spôsob výpočtu: (1+51,3 %)^(1/počet rokov potrebných na vyrovnanie predchádzajúceho maxíma akciových trhov) -1


Mierny optimista, ktorý čaká návrat akcií na maximum o 2 roky, môže očakávať zhodnotenie 23 % za rok. Na druhej strane pesimista, ktorý vidí dôsledky súčasných poklesov výrazne horšie, aj tak môže zarobiť 4,2 % ročne. V porovnaní s akýmkoľvek iným súčasným sporiacim produktom je to stále vynikajúce zhodnotenie. Aby sme však tieto výnosy naozaj dosiahli, je treba držať naše emócie pod kontrolou.*
 

2. Naše budúce emócie sú pod kontrolou

Emócie môžu zruinovať dobrú investíciu. Stáva sa to pri hodnotení našich minulých rozhodnutí. Kto nechce riskovať pokazenie svojho dobrého rozhodnutia, mal by si už pri samotnej investícii odpovedať aj na tieto otázky:

  • Ako sa budem cítiť, ak moja investícia poklesne o 30 %, 40 %, 50 %? Budem to ľutovať? Budem pochybovať o tom, že viem, čo je to za investíciu?
  • No tiež - ako sa budem cítiť, ak mi „ujde vlak“ a ja nestihnem kúpiť za nižšie ceny? Kúpim rýchlo, aby som to ešte stihol alebo budem trpezlivý?

Správne je predstaviť si tieto situácie pri každej väčšej investícii. Moment prekvapenia môže prísť z finančných trhov, nie z našich pocitov. Celkom určite sa to ľahšie povie, ako naozaj urobí. Časom sa však dá naučiť, ako pracovať s premenlivosťou finančných trhov.

Akcie sú naďalej v poklesoch. Ukázali sme si, ako jednoducho zrátať očakávaný výnos, ak si myslíme, že svetová ekonomika sa skôr či neskôr zotaví. Investovanie časti voľných peňazí, pokračovanie v sporení (s prípadným navýšením sporiacej platby) alebo vytvorenie nového sporenia vytvára priestor na navyšovanie výnosového potenciálu do budúcnosti. 

Investujte jednoducho do Podielových fondovTB. Akcie sú takmer v každom. Vyberte si taký, ktorý vám najviac vyhovuje.

 

 

 


*Poznámka:
Index S&P500 poklesol v predchádzajúcej kríze o 56,8 % a návrat na maximum trval 5 a pol roka. Od druhej svetovej vojny zaznamenal ešte 2 „bear markety“ (klesajúce obdobia) s poklesmi o približne 50 %, po ktorých sa vrátil na maximum za 7 až 8 rokov. Väčšina poklesov však bola v intervale od -20 % do -40 % a návrat na maximum trval 1 až 2 roky. Obdobie veľkej hospodárskej krízy z predvojnového obdobia znamenalo viac ako 80 % prepad cien akcií a návrat na maximum trval 25 rokov. Aj v tomto prípade však investícia pri 34 %-nom poklese, o ktorej sme sa rozprávali vyššie, zarobila 1,7 % ročne.
 

 

Upozornenie:
S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/sporenie-investovanie/kupit-ci-nekupit-akcie-poklesoch/