1. Blog
  2. /
  3. Banka
  4. /
  5. Výstavba - ako stavať postupne?

Výstavba - ako stavať postupne?

| 27.04.2017

Plánujete vlastné bývanie? Omrzelo vás bývanie v byte a chceli by ste domček? Jarné obdobie je najvhodnejšie na kúpu či výstavbu rodinného domu. A to hneď z niekoľkých dôvodov.

Ak kupujete dom na kľúč, jar je ideálnym obdobím na začiatok výstavby, lebo zvyčajne počas leta dom postavíte a na jeseň sa môžete sťahovať. Nemusíte stavbu prerušiť kvôli mrazom alebo dažďu. Zároveň, ak potrebujete na stavbu požičať od banky, po zime môžete využiť rôzne kampane a akcie, ktoré sú v ponuke. Rovnako nie je priaznivejšia doba ako jar na rekonštrukciu bývania.

Pozrime sa, ako vám môže banka zafinancovať výstavbu domu:

• Výstavba domu1. krok: Musíte si kúpiť pozemok. Na ten vám banky požičajú zvyčajne 50 – 70 % z jeho hodnoty. Preto je potrebné, aby ste mali časť prostriedkov v hotovosti alebo mohli založiť aj ďalšiu nehnuteľnosť.
  • 2. krok: Pred začiatkom stavby si musíte vybaviť stavebné povolenie. Bez neho nemôžete začať stavať, ani požiadať o úver na výstavbu. Vybavenie povolenia riešite na príslušnom stavebnom úrade a môže trvať 30 dní, avšak pokojne aj 6 mesiacov, keďže k nemu potrebujete veľa potvrdení a dokladov od rôznych spoločností (vodárne, elektrárne, atď.)
  • 3. krok: Ak už vlastníte pozemok a máte vydané stavebné povolenie, v banke môžete požiadať o hypotéku na stavbu domu. Jej čerpanie bude pravdepodobne postupné a peniaze vám budú poskytované podľa toho, o koľko zvýšite hodnotu domu s pozemkom. Štandardne banka púšťa jednotlivé tranže do 70 až 80 % z aktuálnej založenej hodnoty a posledné čerpanie prebehne až po kolaudácii nehnuteľnosti.

Dokladovanie jednotlivých tranží:
Výstavba - ako stavať postupneNiektoré banky vyžadujú faktúry, inde stačia aktuálne fotografie a položkový rozpočet. Aj to môže byť jedným z faktorov, podľa ktorých by ste mali vyberať banku. Tatra banka pri výstavbe od klienta požaduje k jednotlivým tranžiam iba aktuálnu fotodokumentáciu a položkový rozpočet zrealizovaných prác.

Počas obdobia, kedy postupne čerpáte hypotéku, platíte banke len úroky za vyčerpanú časť. Napríklad, ak máte hypotéku vo výške 100 000 € na 30 rokov s úrokovou sadzbou 1,45 % a čerpáte aktuálne len 30 000 €, splátka úrokov bude približne vo výške 36 eur. Po dočerpaní celého úveru začnete platiť mesačnú anuitnú splátku, ktorá sa skladá z úrokov aj istiny a pri vyššie uvedenom prípade bude vo výške: 342,73 €.

Reprezentatívny príklad:
Pri úvere 10 000 €, s úrokovou sadzbou 1,45 % p. a., doba splatnosti v mesiacoch/počet splátok 360 a s jednorazovým poplatkom za úver vo výške 0 €, jednorazovým poplatkom za ohodnotenie nehnuteľnosti vo výške 150 €, jednorazovým poplatkom za kataster 66 € a mesačným poistným za poistenie nehnuteľnosti vo výške 0 € predstavuje ročná percentuálna miera nákladov 1,51 % pri mesačnej splátke úveru 342,73 €. Celková čiastka, ktorú klient uhradí, predstavuje 123 598,80 €, pričom pri výpočte úrokov sa vychádza z predpokladu, že všetky mesiace v roku majú 30 dní a kalendárny rok má 360 dní.

Kontakt pre doplňujúce informácie:

Podobné správy

Investičný komentár