1. Blog
  2. /
  3. Inovatívne bankovníctvo
  4. /
  5. Kto navrhol najnovší dizajn študentskej karty?

Kto navrhol najnovší dizajn študentskej karty?

Mária Mahútová | Tatra banka a.s. Autor: Mária Mahútová, Tatra banka a.s. | 10.02.2020 | 3 min. čítania

Kto navrhol najnovší dizajn študentskej karty?

Umelecký rad platobných kariet dopĺňame o nový dizajn študentskej karty z dielne mladej vychádzajúcej hviezdy v oblasti fotografie.

Do našej výzvy na vytvorenie nového dizajnu študentskej karty sa prihlásilo viac ako stovka študentov. Návrh mladej talentovanej fotografky Victorie Jamrich nás od prvej chvíle nadchol, splnil naše očakávania a dnes môže skrášliť aj tvoju peňaženku. Opýtali sme sa autorky, ako vznikala holografická karta.

Prečo si sa prihlásila do výzvy Tatra banky navrhnúť študentskú kartu?
Navštevujem Súkromnú školu umeleckého priemyslu, kde sa každoročne pripravuje prax pre študentov. Mojou prvou praxou bola práve spolupráca s Tatra bankou. Keď sme sa na škole dozvedeli, že pôjde práve o návrh dizajnu karty pre študentský účet, moja okamžitá reakcia bola - idem do toho a som odhodlaná vyhrať.

Čo ťa inšpirovalo pri dizajne karty?
Najskôr som spravila okolo 15 návrhov, ktoré som pretriedila a následne zúžila výber, kde ich bolo cca 5. Môj zámer bol, zachytiť niečo živé a hlavne pestré. Študentský účet je predsa zameraný na ľudí vo veku od 15 do 26 rokov, a práve preto som sa rozhodla siahnuť po niečom takomto bláznivejšom. Išla som jednoducho po tom, čo by sa páčilo mne.

 

 

graficky dizajner mato pysny

Victoria Jamrich pochádza z Bratislavy. Študuje fotografiu na Súkromnej škole umeleckého priemyslu na Ivanskej ceste 21 v Bratislave. Aktuálne je v maturitnom ročníku a pripravuje sa na prijímacie skúšky na VŠVU intermédiá a VŠMU herectvo, na ktorých by chcela študovať. Vo voľnom čase sa venuje herectvu a navštevuje školu Ludus.


Prečo práve holografia?
Ako som už spomenula, vychádzala som z podnetu vytvoriť niečo pestré čo upúta každého pozornosť. Ostatné je už len výsledok tvorivého procesu. 

Rada využívaš holografiu aj v tvojej ďalšej tvorbe?
Som študentkou fotografie, keď fotím zameriavam sa skôr na vážnejšie témy, ako napríklad dokumentárna fotografia alebo rôzne portréty. No zároveň rada experimentujem, takže verím, že holografiu ešte určite využijem.

"Mojím zámerom bolo, zachytiť niečo živé a hlavne pestré. Išla som jednoducho po tom, čo by sa páčilo mne."

Čakala si, že tvoj návrh karty vyhrá spomedzi prihlásených alebo si mala iného favorita?
Išla som do toho s triezvou hlavou, bola som odhodlaná vyhrať no uvedomovala som si, že v tomto so mnou išlo viac ako 100 ľudí, z ktorých každý mohol poslať pokojne aj 10 návrhov. Keď som sa dostala do užšieho kola, začala som si všímať aj dizajny iných, no stále som verila tomu svojmu.

Keď ti oznámili, že tvoj návrh je víťazný, aký bol ďalší postup? 
Keď mi to oznámili, neuveriteľným spôsobom som sa potešila a hneď zavolala mame. Ďalší postup bol taký, že som išla dokúpiť holografickú fóliu, ktorá ale nemohla byť obyčajná, pretože tá bola veľmi tenká a nedalo sa s ňou poriadne pracovať. Potom som skúšala fotiť rôzne varianty, či už pod umelým svetlom alebo prirodzeným. Následne ma čakalo retušovanie a na záver odovzdanie finálnej fotografie.

Je podľa teba dôležité propagovať umenie aj cez médiá ako sú napríklad platobné karty?
Propagovať umenie cez hocijakú platformu považujem za veľmi dôležité. Umenie je predsa všade okolo nás a to, ako sa to napríklad Tatra banka snaží využívať tým, že robia platobné karty v spolupráci s rôznymi maliarmi, fotografmi, módnymi návrhármi a mnohými ďalšími, mi je veľmi sympatické a určite to plne podporujem.

Máš obľúbeného umelca, ktorého tvorbu rada sleduješ?
Je mnoho umelcov ktorí ma inšpirujú, či už vo fotografii alebo inom umeleckom smere, ktorému sa venujem. Práve kvôli tomu čo mi je najbližšie, sú to určite fotografi ako napríklad Jaromír Funke, Josef Koudelka a zo zahraničia napríklad Diane Arbus, Dorothea Lange a Walker Evans. Momentálne mám veľmi blízko k tvorbe od Šymona Klimana.

 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/inovativne-bankovnictvo/novy-dizajn-studentskej-karty-victoria-jamrich/