1. Blog
  4. /
  5. Nech je umenie darom aj v roku 2022

Nech je umenie darom aj v roku 2022

Simona Miklošovičová | hovorkyňa Autor: Simona Miklošovičová, hovorkyňa | 09.12.2021 | 3 min. čítania

Nech umenie je darom

Aj tento rok Tatra banka venuje Slovenskej národnej galérii dar pre nás všetkých v podobe zbierky diel piatich slovenských umelcov.

Tatra banka v minulom roku položila základy novej tradície obdarúvania spoločnosti. Do zbierky Slovenskej národnej galérie prispela mimoriadnym dielom Romana Ondaka - Time Capsule, vďaka čomu bolo sprístupnené širokej verejnosti. Aj tento rok chceme nasledovať náš záväzok k šetrnému prístupu #premodruplanetu,  princípom udržateľnosti a trvalým hodnotám, ktoré tu ostanú aj pre ďalšie generácie. Venujeme preto SNG opäť dar pre celú spoločnosť. Tento raz pôjde o diela až piatich slovenských umelcov.

„Umenie je dar. Dodáva nám silu a spája nás aj v zložitých časoch. Sme presvedčení, že takýto typ aktivít dáva zmysel len vtedy, ak sú realizované dlhodobo a konzistentne. Tentokrát sme sa rozhodli venovať SNG súbor diel od piatich slovenských umelcov. Každý z nich prináša iný a veľmi originálny pohľad na umenie,“ uviedol Michal Liday, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky.

„Jedným z benefitov moderných spoločností je rozhodnutie starať sa o umelecké zbierky a umožniť každému, aby sa mohol s umením stretnúť a niečo si z neho vziať. Pomoc pri takejto misii od férového partnera, akým je v súčasnosti Tatra banka, nie je charita, je to filantropia, teda snaha meniť svet k lepšiemu. Myslíme si, že svet s umením je lepší a diela, ktoré vypovedajú o nás – o spoločnosti, ktorá ich vytvorila a ktorá s nimi žila, je potrebné uchovávať,“ hovorí generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Prajeme vám, aby bol rok 2022 pre vás darom!

Motýľa nekúpiš!

Motýľa nekúpiš

Výstava Motýľa nekúpiš potrvá od 9. decembra 2021 do 24. apríla 2022 v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Vstup je pre všetkých vďaka partnerstvu SNG s Tatra bankou zadarmo. Na výstave sa predstavia umelecké diela autorov a autorky strednej generácie slovenského súčasného umenia: Erika Bindera, Marka Blaža, Mareka Kvetana, Denisy Lehockej a Milana Tittela. Každý z autorov má jedinečný pohľad na umenie, a preto pôjde o rozmanitú, ale súrodú zmes rozličných prístupov, médií a tém. Tešiť sa tak môžete na zbierku fotografií, miniatúr, grafík, truhlíc, motýľov, ale i na jedinečné inštalácie.

Trvanie výstavy: 9. 12. 2021 – 24. 4. 2022

Esterházyho palác – 3. poschodie, Bratislava

Kurátorky: Petra Hanáková, Alexandra Tamásová

Vystavujúci umelci a umelkyňa: Erik Binder, Marko Blažo, Marek Kvetan, Denisa Lehocká, Milan Tittel