1. Blog
  3. Banka
  4. /
  5. Tatra banka vydala ďalšie zelené dlhopisy

Tatra banka vydala ďalšie zelené dlhopisy

Simona Miklošovičová | hovorkyňa Autor: Simona Miklošovičová, hovorkyňa | 29.11.2022 | 3 min. čítania

Tatra banka opäť vydala zelené dlhopisy

V minulom roku vydala Tatra banka prvú emisiu zelených dlhopisov vo svojej histórii vo výške 300 miliónov EUR a zaradila sa tak medzi lídrov v oblasti environmentálnej zodpovednosti. Tento rok na iniciatívu nadviazala novými emisiami vo výške takmer 220 miliónov EUR.

Priekopník v zelených dlhopisoch v regióne

V apríli 2021 pripravila Tatra banka 300 miliónovú emisiu zelených dlhopisov. Ich vydaním dosiahla niekoľko prvenstiev, a to prvý zelený dlhopis vydaný na slovenskom trhu, prvý zelený dlhopis vydaný dcérskou bankou skupiny RBI a podľa agentúry Bloomberg aj prvý verejne vydaný bankový zelený dlhopis v regióne strednej a východnej Európy.

O emisiu bol medzi investormi veľký záujem, o čom svedčí skutočnosť, že dopyt po dlhopisoch prevýšil ich ponuku dvojnásobne. Záujem prejavilo viac ako 50 inštitucionálnych investorov.

Celá suma získaná vydaním dlhopisov  bola použitá na financovanie udržateľných projektov firemných klientov, o čom  banka informovala investorov aj klientov vo výročnej správe k vydaným dlhopisom, v tzv. Allocation and Impact reporte zverejnenom na svojej webovej stránke.

Emisia zaujala aj platformu Nasdaq Sustainable Bond Network, s ktorou banka v tejto súvislosti uzavrela partnerstvo.

Takmer 220 miliónov EUR do zelených projektov

Tatra banka pokračuje v rámci aktivít #premodruplanetu v emitovaní zelených dlhopisov a  v tomto roku vydala až dve nové emisie.

Koncom októbra priniesla na trh emisiu vo výške 200 miliónov EUR pre široké spektrum inštitucionálnych investorov.

V novembri nasledovala emisia 20 miliónov USD určená pre konkrétneho investora, ktorý prejavil záujem o investovanie práve do aktív Tatra banky s podmienkou zelenej emisie.

„Na trh sa dostáva čím ďalej tým viac zelených dlhopisov a investori si môžu vyberať, do akých aktív svoje prostriedky investujú. Veľmi nás preto teší, že zelené dlhopisy Tatra banky sú zo strany investorov veľmi žiadané,“ uviedol Pavol Truchan, vedúci oddelenia Treasury.

Allocation and Impact report  je dokument určený pre verejnosť a investorov. Dočítajú sa v ňom o projektoch, ktoré banka financuje z investícií zo zelených dlhopisov. Nachádzajú sa tu aj informácie o environmentálnom dopade vyčíslenom v prepočte na ušetrený objem CO2. Report ukazuje tiež regionálny vplyv, čiže v akej časti Slovenska sa nachádzajú financované projekty. Pre lepšiu predstavu je pozitívny emisný dopad zobrazený  formou prepočtu napríklad na počet najazdených kilometrov alebo  nabitých telefónov.

Kontakt pre médiá:
Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky, simona_miklosovicova@tatrabanka.sk, 0903 641 846