1. Blog
  2. /
  3. Ekonomické analýzy
  4. /
  5. Očkovanie v Izraeli poskytuje mnoho dát o vývoji vírusu

Očkovanie v Izraeli poskytuje mnoho dát o vývoji vírusu

Juraj Valachy | ekonomický analytik Tatra banky Autor: Juraj Valachy, ekonomický analytik Tatra banky | 13.05.2021

Očkovanie v Izraeli poskytuje mnoho dát o vývoji vírusu

Pre ekonómov bolo očkovanie v Izraeli dôležitým pokusným laboratóriom.

Priebeh a hlavne rýchlosť očkovania v Izraeli boli témami mnohých článkov a diskusií. Izrael uzavrel špeciálnu zmluvu s koncernom Pfizer/BioNTech na prednostnú dodávku vakcín potrebných na preočkovanie celej populácie. Ako protihodnotu poskytol Izrael podrobné dáta o funkčnosti vakcíny a jej vedľajších účinkov na celej populácii Izraela. Medicínskemu aspektu sa netrúfame venovať. Ale!

Pre ekonómov bolo očkovanie v Izraeli dôležitým pokusným laboratóriom, kde sme mohli naživo vidieť ako zaočkovanie populácie znižuje chorobnosť, počty pacientov v nemocniciach a umierajúcich. Zároveň sme sledovali, čo otvorenie ekonomiky urobí s chorobnosťou a či naozaj očkovanie poskytne tak túžobne očakávanú kolektívnu imunitu a ekonomika sa môže naplno a trvalo otvoriť.

Na prvú sadu otázok máme jednoznačné odpovede.

  • Áno, očkovanie prinieslo dramatický pokles chorých pacientov, teda tých, ktorým bol diagnostikovaný Covid-19.
  • Priniesol aj radikálne zníženie počtu pacientov v nemocniciach a samozrejme aj umierajúcich.

Pokles počtu chorých nemožno presne spojiť s rastúcim podielom počtu zaočkovaných, pretože počas očkovania bol v Izraeli lockdown, a ten samotný znižuje uvedené štatistiky chorobnosti.


Zdroj: Tatra banka RESEARCH

Môžeme však jednoznačne povedať, že dnes je choroba Covid-19 jednoznačne potlačená. To však neznamená, že bola z populácie úplne vytlačená, no stav počtu pacientov v nemocniciach je nízky a zvládnuteľný. 

Čo to pre nás znamená?

Z pohľadu ekonomiky je dôležitý jeden aspekt. V marci 2021 začala izraelská vláda otvárať ekonomiku a nové prípady rýchlo klesali. V danom momente bolo prvou dávkou zaočkovaných necelých 60 % obyvateľov. Toto je dôležité číslo, ktoré hovorí o tom, ako minimálne potrebujeme byť zaočkovaní ako spoločnosť, aby sme vedeli bezpečne otvoriť ekonomiku. U nás v Európe sme v marci mali zaočkovaných necelých 12 % obyvateľstva prvou dávkou a luxus s otváraním ekonomiky sme si nemohli dovoliť.

Rýchlosť zaočkovania sa veľmi líši naprieč svetom. Z väčších štátov je leadrom spomínaný Izrael, ale veľmi napreduje USA a Spojené kráľovstvo. Prezident Biden si dal za cieľ zaočkovať 70 % obyvateľstva do 4. júla 2021, čo je sviatok Dňa nezávislosti. Postup očkovania bol doteraz naozaj perfektný, no aj v USA začínajú postupne narážať na ochotu obyvateľstva. Cieľ však platí a snáď sa im to aj podarí.

graf zaockovanosti populacie
Zdroj: Tatra banka RESEARCH

Európa vyzerá na tomto grafe dosť spomalene:

  • voči USA máme meškanie 41 dní,
  • voči UK meškáme 73 dní,
  • voči Izraelu až 109 dní.

Treba však objektívne povedať, že Izrael je malý štát s necelými 9 miliónmi obyvateľov a majú naozaj exkluzívnu zmluvu s výrobcom, teda nie sú reprezentatívna vzorka veľkých krajín. Meškanie voči USA je viac ako mesiac a voči Spojenému kráľovstvu je viac ako dva mesiace. To už neznie tak fatálne, hlavne keď si uvedomíme, že nás čaká z pohľadu infekčnosti dobré obdobie – leto, kedy sa infekcia šíri menej ako v zime. Získavame tak čas niekoľko mesiacov na vakcináciu.

Skvelá správa pre Európu

Teraz tá skvelá správa. Problém Európy bola vakcína Astra Zeneca. Mnoho krajín, vrátane Slovenska, vsádzalo na jej dodávky a trpko sa sklamalo. Dodávky Comirnaty (Pfizer/BioNTechu) boli vzorné, no nestačili na to, aby vykompenzovali výpadok Astry. S tým by nám nepomohlo ani dlhé leto. Našťastie koncernu Pfizer/BioNTech sa podarilo spustiť nový výrobný podnik v Nemecku, a tak mohol dodať do Európy (aj na Slovensko) podstatne viac vakcín, ako bol pôvodný kontrakt. Presnejšie povedané, jednak boli navýšené dodávky oproti minuloročnému plánu a zároveň došlo k skoršej dodávke vakcín. Tie, ktoré mali byť pôvodne dodané až v Q4 2021 prichádzajú už počas mesiacov máj a jún (predsunutá dodávka).

Európa je tak dnes doslova zaplavená vakcínami Comirnati. Všetky vlády vyhrnuli rukávy a zlepšili očkovaciu infraštruktúru a výsledok je na svete. Tempo očkovania v Európe sa výrazne zrýchlilo a pokiaľ sa nespomalí, tak do konca júla dobehneme USA a Spojené kráľovstvo. Dosiahli by sme tak cieľ – zaočkovanosť 70 % populácie oveľa skôr, ako sme predpokladali (september tohto roku).

Pokiaľ by sa nám podaril tento malý zázrak – vysoká zaočkovanosť v júli napriek výpadku vakcín AstraZeneca – tak ekonomický výhľad na druhý polrok 2021 bude jasne optimistický.

Samozrejme, ide len o simuláciu za predpokladu, že ochota obyvateľstva nechať sa zaočkovať bude vysoká. To je už úloha na jednotlivé vlády, aby predstavili zaujímavé kampane v kombinácií so zlepšenou dostupnosťou vakcín. Ale stojí to za to.

graf zaockovanosti usa europa eu uk
Zdroj: Tatra banka RESEARCH

 

Zaujímavosť
Celkovo pri výrobe vakcíny Pfizer/BioNTech je potrebných 280 rôznych materiálov, ktoré prichádzajú od 86 dodávateľov z 19 rôznych krajín. Celková výroba trvá 60-70 dní. 

Zdroj: https://www.euronews.com/2021/04/02/how-many-vaccine-doses-have-arrived-in-eu-countries-and-how-do-they-get-there

 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/ekonomicke-analyzy/vyvoj-ockovania-europa-usa-izrael/