1. Blog
  2. /
  3. Ekonomické analýzy
  4. /
  5. Zelená energia zažíva cenovú revolúciu

Zelená energia zažíva cenovú revolúciu

Tibor Lörincz | ekonomický analytik Tatra banky Autor: Tibor Lörincz, ekonomický analytik Tatra banky | 04.08.2021 | 5 min. čítania

zelena energia solarna elektraren

Asi najväčším technologickým pokrokom, o ktorom sa zatiaľ moc nehovorí, je až neuveriteľne rýchly pokles nákladnosti „zelených“ zdrojov energie. 

V roku 2010 stála výroba MWh elektrickej energie zo solárnych panelov v priemere približne 350 amerických dolárov. Prognóza International Energy Agency  z toho istého roku očakávala, že do roku 2020 klesne cena približne na 220 dolárov za MWh. Aká je skutočnosť?

Dnes vyprodukovanie 1 MWh elektrickej energie zo Slnka stojí približne 50 dolárov, teda je o 85 % lacnejšie ako v roku 2010 a o 78 % lacnejšie ako očakávali prognózy.

Nielenže elektrická energia zo Slnka zlacnela, ona je aj objektívne lacná. Ak sa pozrieme do Nemecka, vidíme, že výroba elektrickej energie, spolu s veternou, je lacnejšia ako výroba elektriny z uhlia, plynu alebo jadra. Výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov tak predstavuje nielen ekologické, ale aj ekonomické riešenie.

Keď je energia zo Slnka lacná, prečo je elektrina drahšia?

Napriek poklesu nákladnosti výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov a rastúcemu podielu takto vyrobenej energie na celkovej produkcii koncová cena pre zákazníkov rastie. Prečo je to tak?

Môžu za to tri faktory:

  • nevyrábame elektrinu za ceny, za ktoré sa stavajú elektrárne dnes, ale za ceny, ako sa stavali v minulosti;
  • výroba elektrickej energie tvorí iba približne štvrtinu koncovej ceny pre zákazníka a
  • vysoká variabilita produkcie energie z obnoviteľných zdrojov zdražuje výrobu.

Elektrárne sme postavili v minulosti 

veterny mlyn zelena energia 

Ak hovoríme, že cena elektrickej energie zo solárnej elektrárne je v roku 2020 na úrovni 50 dolárov za MWh, myslíme tým cenu, za ktorú by sme vyrábali, keby sme solárnu elektráreň postavili dnes.

Avšak problémom je, že solárne a veterné elektrárne boli postavené dávnejšie a ich produkcia solárnej elektriny je výrazne drahšia.

Dokonca aj relatívne nové solárne elektrárne vyrábajú elektrinu pomerne draho, napríklad elektráreň z roku 2010 vyrába 1 MWh elektrickej energie za 350 dolárov. 

Výroba je len menšia časť z celkovej ceny

Poplatok za distribúciu, teda dopravenie elektriny, tvorí najväčšiu časť z koncovej ceny elektrickej energie. Aj keby sme vyrábali elektrinu zadarmo, spotrebitelia by stále zaplatili okolo 75 % súčasnej ceny na distribúcii, daniach a poplatkoch. 

Variabilita je drahá

Známou nevýhodou solárnych a veterných elektrární je, že niekedy produkujú energie veľa a niekedy málo. To spôsobuje viacero problémov pre súčasnú prenosovú sústavu, ktorá je budovaná na relatívne stabilnú záťaž. Príliš lacná elektrina vie preto, paradoxne, niekedy cenu elektriny zdražieť. Spotové (okamžité) ceny elektriny aj pod vplyvom energie z obnoviteľných zdrojov výrazne variujú a nie je nezvyčajné, keď je elektriny v sústave tak veľa, že sa elektrina predáva za záporné ceny. Len počas tohto roka podliezla cena elektriny v Rakúsku nulu až v 11 dňoch. Privysoká variabilita cien vytvára tlak na hedging, teda poistenie sa proti výkyvom cien, čo vytvára dodatočný náklad pre producentov.

Quo vadis, zelená elektrina?

Napriek tomu, že pokles nákladnosti zelenej elektriny sa ešte neprejavil v cenníkoch, je priestor na optimizmus. Solárna energia zlacňuje každým novým postaveným panelom: zdvojnásobenie inštalovaného výkonu sa premieta do poklesu cien solárnej elektriny 36 percentami. Pokles je taký výrazný, že stále existuje veľký priestor na ďalšie zlacňovanie solárnej energie. Pre porovnanie, pri uhlí budovanie dodatočnej kapacity nevedie k žiadnym ďalším úsporám, preto energiu z uhlia získavame už dnes tak lacno, ako je to možné.

solarna energia rodinny dom 

Rovnako sa pracuje na riešeniach, ktoré odstránia problémy súvisiace s variabilitou energie z obnoviteľných zdrojov: budovanie veľkých batérií umožní ukladanie nadbytočnej energie a odľahčí prenosovú sústavu

Treťou, najväčšou výhodou energie z obnoviteľných zdrojov je možnosť stavať malé elektrárne prakticky kdekoľvek. Vďaka kontinuálne klesajúcim cenám solárnych panelov bude pre ľudí v blízkej budúcnosti výhodné postaviť si na dom vlastný solárny panel a môžu mať ultra-lacnú energiu bez poplatkov za distribúciu. Zelená revolúcia tak práve začína.

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/ekonomicke-analyzy/zelena-energia-zaziva-cenovu-revoluciu/