1. Blog
  2. /
  3. Návody
  4. /
  5. 3 tipy pre rýchle zdieľanie čísla účtu 

3 tipy pre rýchle zdieľanie čísla účtu 

Zuzana Žiaranová | Tatra banka Autor: Zuzana Žiaranová, Tatra banka | 10.10.2022 | 3 min. čítania

ako zdielat cislo uctu cez aplikaciu Tatra banka

Dĺžka vášho čísla účtu je vždy 24 znakov, bez ohľadu na to, v ktorej banke na Slovensku máte účet. Aby ste sa vyhli jeho prácnemu diktovaniu alebo prepisovaniu, môžete využiť mobilnú aplikáciu Tatra banka

Zdieľanie čísla účtu cez aplikáciu Tatra banka je v porovnaní s diktovaním či prepisovaním nielen rýchlejšie a jednoduchšie, ale tiež významne znižuje chybovosť. Možno sa to už aj vám stalo, že ste sa dovolali na nesprávne telefónne číslo, lebo ste ho mali zle zaznačené v mobile. A to sa rozprávame zväčša o 10 cifrách, nie 24, ako je to v prípade IBANu. 

Navyše, ak sa dovoláte na nesprávne telefónne číslo, pravdepodobne sa len slušne ospravedlníte a nič vážnejšie sa nestane. Avšak v prípade, že si odosielateľ poznačí vaše číslo účtu nesprávne, vy nielenže nedostanete peniaze, ale odosielateľa čaká náročný proces žiadania o vrátenie platby, ktorý môže skončiť až na súde. 

Je preto užitočné poznať tieto 3 spôsoby zdieľania čísla účtu cez aplikáciu Tatra banka

1. Zdieľať IBAN 

Ide o ideálne riešenie, ak potrebujete svoje číslo účtu prekopírovať z jednej aplikácie do druhej alebo vložiť do rôznych online formulárov a tlačív.

Je to tiež najrýchlejší spôsob, ako poslať číslo účtu svojej rodine a blízkym, aby si vás uložili ako príjemcu vo svojom mobilnom bankovníctve. 

Ako na to: Kliknite na widget Účty a v Detaile účtu si zvoľte možnosť Zdieľať IBAN. Následne sa môžete rozhodnúť, či číslo účtu len skopírujete alebo už aj priamo zašlete cez e-mail, chat alebo ako SMS.

  

ako zdielat cislo uctu cez aplikaciu tatra banka

2. PAY by square (QR kód) 

Jeho obrovskou výhodou je, že sa dá jednoducho a rýchlo naskenovať ktoroukoľvek bankovou aplikáciou. Príjemca tak nemusí nič kopírovať, QR kód mu len ukážete na mobile a on si ho nasníma.

ako zdielat IBAN cez aplikaciu tatra banka

Navyše, QR kód môže obsahovať aj informácie o konkrétnej platbe (napr. sumu, poznámku alebo platobné symboly), čo zdieľanie IBANu neumožňuje. 

Ako na to: Kliknite na widget Účty a v Detaile účtu si zvoľte možnosť Vyžiadať platbu. V ďalšom kroku sa rozhodujete, či chcete k číslu účtu doplniť aj informácie o platbe. Ak nie, tak tento krok preskočte kliknutím na Pokračovať

Na záver si už len zvoľte spôsob vyžiadania PAY by square a možnosť Zobraziť QR kód (ak je príjemca priamo pri vás, aby si ho mohol naskenovať) alebo Zdieľať QR kód (ak mu ho chcete zaslať napríklad ako e-mail, z ktorého si kód naskenuje cez svoju bankovú aplikáciu).

 

3. Payme odkaz

Payme vám umožní zdieľať číslo vášho účtu v ľubovoľnej chatovacej aplikácii (s výnimkou Facebook messengeru, kde sa link nemusí správať korektne).

Rovnako ako QR kód, aj Payme odkaz podporuje väčšina slovenských bankových aplikácií a môže obsahovať údaje o konkrétnej platbe, teda sumu, poznámku a platobné symboly. 

Najväčšou výhodou je, že príjemcovi stačí na vygenerovaný link len kliknúť a automaticky sa mu zobrazí v jeho mobilnej aplikácii predvyplnený platobný príkaz aj s vašim číslom účtu. 

Ako na to: Postup je podobný ako pri zdieľaní čísla účtu cez PAY by square. Kliknite na widget Účty a v Detaile účtu si zvoľte možnosť Vyžiadať platbu. Následne môžete pridať údaje o konkrétnej platbe alebo tento krok preskočiť kliknutím na Pokračovať. Na záver si zvolíte Zdieľať payme a vyberiete kanál, cez ktorý chcete vygenerovaný link zaslať. 

 

ako zdielat cislo uctu z aplikacie tatra banka

Ešte nemáte mobilnú aplikáciu Tatra banka?

 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/navody/3-tipy-rychle-zdielanie-cisla-uctu/