1. Blog
  2. /
  3. Banka
  4. /
  5. Poznáme víťazov 5. ročníka Súťaže #premodruplanetu

Poznáme víťazov 5. ročníka Súťaže #premodruplanetu

Simona Miklošovičová | hovorkyňa Autor: Simona Miklošovičová, hovorkyňa | 21.11.2025 | 3. min čítania

Víťazi 5. ročníka Súťaže #premodruplanetu

Mladá generácia opäť ukázala, že jej na budúcnosti našej planéty záleží. Do 5. ročníka Súťaže #premodruplanetu prihlásili tvorcovia 270 projektov, ktoré priniesli nové pohľady na udržateľnosť, podnikanie a umenie. Najväčší úspech u poroty mali iniciatívy z oblastí udržateľného životného štýlu, lokálnosti a hudobnej kreativity. Na základe hlasovania verejnosti získal najväčšiu pozornosť projekt, ktorý prináša estetiku a praktickosť do každodenného života.

Tatra banka spolu s ambasádorkou Bejby Blue otvorila už po piatykrát Súťaž #premodruplanetu. Projekt motivuje mladých ľudí premýšľať o udržateľnosti a hľadať vlastný prínos k pozitívnym zmenám. Súťaž poskytuje priestor na prezentáciu nápadov, ktoré spájajú kreativitu, zodpovednosť a inovatívne myslenie.

Mladí autori mali možnosť v priebehu septembra prihlásiť svoje projekty do jednej z troch kategórií: 

  • Udržateľnosť #premodruplanetu
  • Podnikanie #premodruplanetu
  • Umenie #premodruplanetu

O víťazoch za každú oblasť rozhodli Barbara „Babsy“ Jagušák (Udržateľnosť), Expl0ited (Podnikanie)Andrej Dúbravský (Umenie).

Okrem cien poroty získal ocenenie aj projekt, ktorý oslovil najviac hlasujúcich v rámci Ceny verejnosti. Tento rok sa do hlasovania prostredníctvom webovej stránky www.tatraacademy.sk zapojilo 1 850 ľudí.

Všetci víťazi si odniesli okrem zviditeľnenia svojho projektu aj finančnú výhru v hodnote 1 000 EUR.

Predstavujeme víťazné projekty 5. ročníka Súťaže #premodruplanetu:

Udržateľnosť #premodruplanetu

Liliana Hnatová, 24 rokov - Love Food, Love Science

Využívanie netradičných rastlinných surovín

Autorka vytvorila projekt, v ktorom skúma možnosti využívania netradičných, ale trvalo udržateľných rastlinných surovín. Majú potenciál aj pre zdravú výživu a prevenciu ochorení. Projekt má za cieľ vytvoriť dlhodobo udržateľný a atraktívny vedecko-vzdelávací priestor pre študentov, ktorý by prispel k rozvoju mladých talentov a popularizátorov vedy. Predstavuje inovatívny prístup k prepojeniu výživy, vedy a spoločenskej zodpovednosti.

Podnikanie #premodruplanetu

Milan Krett, 16 rokov - Pekáreň Naša pec

Remeselná pekáreň ako symbol tradície, kvality a udržateľnosti

Autor projektu predstavil svoju vysnívanú remeselnú pekáreň s názvom Naša pec. Má byť symbolom tradície, kvality a udržateľnosti. Pekáreň by mala ponúkať poctivé chleby, pečivo a koláče z lokálnych surovín, vďaka čomu by podporovala miestnych farmárov a prispievala k rozvoju regiónu. Lokálnosť so sebou prináša aj ekologickosť. Tá by sa mala prejaviť aj v ďalších procesoch – prácou s kompostovateľnými obalmi, recykláciou a úspornými technológiami.

Umenie #premodruplanetu

Matyáš Mengler, 18 rokov - LET’S GO!

Track pre radosť

Ako autor sám spomína, skladba „LET’S GO!“ nevznikla s úmyslom priniesť niečo s hlbokým posolstvom. Má len priniesť radosť, a to všetkým, ktorí si ju vypočujú.

Cena verejnosti

Šimon Valovič, 25 rokov - Mugzzz

Jedinečné keramické hrnčeky

Víťazný projekt získal viac ako 430 hlasov. Autor sa cez značku Mugzzz venuje výrobe keramických hrnčekov s ohľadom na udržateľnosť a trvácnosť. Použitím špeciálnej techniky je každý kus jedinečný svojím tvarom. Vďaka materiálu sú hrnčeky opätovne použiteľné, šetria zdroje a sú dôkazom, že funkčné veci môžu byť estetické a ohľaduplné k prírode.

Kontakt pre médiá: 
Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky, [email protected], 0903 641 846

 


www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/tlacove-spravy/pozname-vitazov-5-rocnika-sutaze-premodruplanetu/