1. Blog
  2. /
  3. Banka
  4. /
  5. Šaty múzy sa stali súčasťou zbierok SNG. Pozrite si ich naživo na výstave Ó šaty

Mária Mahútová | Tatra banka a.s. Autor: Mária Mahútová, Tatra banka a.s. | 01.12.2020 | 2 min. čítania

o saty hanecka

Nadácii Tatra banka sa podaril nevídaný kúsok. Desiatka šiat navrhnutých pre moderátorku slávnostného galavečera Ceny Nadácie Tatra banky za umenie (CNTBU) sa stala súčasťou umeleckých zbierok SNG. Pozrite si výstavu venovanú práve týmto šatám, ktoré sú sondou do súčasnej odevnej tvorby na Slovensku, v Esterházyho paláci v Bratislave.

Nadácia Tatra banky dala za uplynulú dekádu príležitosť desiatim mladým módnym tvorcom navrhnúť šaty pre Múzu večera CNTBU, moderátorku Adelu Vinczeovú. Tak vzniklo 10 jedinečných spoločenských šiat, ktoré reprezentujú výpoveď súčasnej generácie slovenského odevného dizajnu.

V tomto roku nadácia zbierku šiat venovala Slovenskej národnej galérii a stali sa nosným prvkom aktuálnej výstavy Ó šaty.

Dar od Nadácie Tatra banky: Šaty múzy sa stali súčasťou galerijnej zbierky úžitkového umenia a dizajnu SNG

„Sme veľmi poctení, že Slovenská národná galéria prijala náš dar vo forme zbierky desiatich dizajnových šiat, ktoré majú hodnotu umeleckého diela. Šaty vznikali počas posledných desiatich ročníkov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie ako vizuálne veľmi silný výtvarný prvok v rámci celej scénografie večera. Od počiatku sme mali v úmysle budovať unikátnu zbierku spoločenských šiat najlepších slovenských dizajnérov vytvorených princípmi haute couture pre jeden špeciálny večer. To, že sa stali akvizíciou SNG, je pre nás splnený sen, ktorý uchová túto ojedinelú zbierku pre súčasné a budúce generácie,“ uviedla Milada Halová, členka Správnej rady Nadácie Tatra banky a riaditeľka odboru brand managementu Tatra banky.

SNG svoju novú akvizíciu využila v aktuálnej výstave Ó šaty

Výstava ponúka desať pohľadov na súčasnú verziu spoločenského oblečenia, a zároveň vytvorila akúsi sondu do dizajnérskych ateliérov – od návrhov a kresieb, strihov, moodboardov, cez kooperácie so šperkármi, textilnými a grafickými dizajnérmi až po dočasne definitívnu verziu modelu. „Veľmi nás teší, že práve šaty venované Nadáciou Tatra banky sú nosným prvkom aktuálnej výstavy SNG,“ doplnila Eva Šinková, manažérka Nadácie a sponzoringu Tatra banky.

Vystavené šaty vytvorili v priebehu desiatich rokov víťazi ocenenia Mladý módny tvorca CNTBU: Maja Božović Bažik, Pavol Dendis, Boris Hanečka, Marcel Holubec W., Martin Hrča, Lukáš Krnáč, Michaela Ľuptáková, Andrea Chrastinová Pojezdálová, Lenka Sršňová, Mária Štraneková.

Navštívte výstavu Ó šaty v priestoroch SNG na Nám. Ľ. Štúra v Bratislave. Aj v momentálnej spoločenskej situácii sú dvere galérie otvorené a výstavu si môžete bezpečne prezrieť.

Výstava je otvorená do 6. 1. 2021.

Tento rok sa ocenenia z dôvodu pandémie udeľovali osobne a bez slávnostného ceremoniálu. V poradí jedenáste originálne šaty múzy si teda budeme môcť pozrieť na najbližšom možnom odovzdávaní Cien Nadácie Tatra banky za umenie.