Úvery so štátnymi garanciami sa predávajú rekordne rýchlo

Zuzana Žiaranová | hovorkyňa Autor: Zuzana Žiaranová, hovorkyňa | 23.07.2020 | 2 min. čítania

Úvery so štátnymi garanciami sa predávajú rekordne rýchlo

Tatra banka ako prvá banka na Slovensku spustila predaj úverov s „antikorona 2 zárukami“. Za dva týždne bolo podporených viac ako 300 malých a stredných podnikateľov a banka požiadala o navýšenie finančných prostriedkov o ďalších 20 miliónov EUR.

Zo štartovacieho balíka pre banky (15 miliónov EUR) vyčerpala Tatra banka v prvom týždni viac ako 70 % financií, preto už vo štvrtok 16. júla 2020 úspešne žiadala o druhú tranžu v objeme ďalších 10 miliónov EUR v garanciách.

Aktuálne máme zazmluvnené úvery so štátnou garanciou v objeme 25 miliónov EUR a v najbližších dňoch očakávame ďalší dynamický nárast, preto sme včera podpísali s ručiteľom dohodu už o tretej tranži v objeme ďalších 10 miliónov EUR,“ uviedla Zuzana Malcová, vedúca oddelenia vývoja úverových produktov pre malých firemných klientov v Tatra banke.

Prostriedky, ktoré boli Tatra banke pridelené, sú rozdelené podielom 33 % pre Bratislavský kraj a 67 % pre ostatné kraje. Až 90 % z doposiaľ podporených klientov sú živnostníci, prípadne podnikateľské subjekty s menej ako 10 zamestnancami. Priemerná výška podpory preto dosahuje 50 000 EUR a najvyššia podpora sumu 200 000 EUR, avšak po spustení korporátneho financovania možno očakávať výraznejší nárast objemov.

Viac ako 90 % spoločností, ktorým bol úver poskytnutý, žiada o odpustenie poplatku za záruku. To znamená, že väčšina podnikateľov sa zaväzuje k tomu, že udrží zamestnanosť počas najbližších 12 mesiacov, čo je aj jeden z hlavných zámerov tejto finančnej podpory.

Žiadať o úvery so štátnymi garanciami môžu naďalej existujúci aj noví klienti v ktorejkoľvek pobočke, prostredníctvom svojho vzťahového manažéra alebo webstránky Tatra banky. Úver je možné poskytnúť najneskôr 31. 12. 2020.

Kontakt pre médiá:
Zuzana Žiaranová, hovorkyňa, press@tatrabanka.sk, 0903 641 846