1. Blog
  3. Banka
  4. /
  5. Medzi prvými prinášame inováciu v platobných službách

Medzi prvými prinášame inováciu v platobných službách

Simona Miklošovičová | hovorkyňa Autor: Simona Miklošovičová, hovorkyňa | 01.02.2022 | 3 min. čítania

Prinášame inováciu v platobných službách

Od 1. februára spúšťame okamžité medzibankové platby do niekoľkých sekúnd. Tatra banka a Raiffeisen banka patria medzi prvé slovenské banky, ktoré túto novinku ponúknu svojim klientom.

Rýchlosť, jednoduchosť, komfort

„Teší nás, že môžeme klientom ponúknuť užitočnú novinku, ktorá im zjednoduší život, tentokrát v oblasti platobného styku. Potvrdzujeme tým svoje líderstvo v oblasti inovácií,“ uviedla pri tejto príležitosti Natália Major, členka predstavenstva Tatra banky.

Ešte donedávna boli prevody medzi účtami vedenými v rôznych bankách zrealizované zo dňa na deň, v prípade víkendov a sviatkov sa mohla táto doba predĺžiť aj na niekoľko dní. Od 1. februára prebehnú transakcie medzi účtami slovenských bánk, ktoré sa prihlásili k schéme „SEPA Instant Credit Transfer“, za niekoľko sekúnd. Platí to aj pre platobný styk s účtami vedenými v zahraničných bankách, ktoré sa zapojili do novej celoeurópskej platobnej schémy. Zoznam zapojených bánk je možné nájsť na webovej stránke European Payments Council.

Jednou z najväčších výhod okamžitých platieb je práve rýchlosť ich spracovania. Takmer 50 % všetkých platieb bude zrealizovaných neporovnateľne rýchlejšie ako doteraz. Okamžité platby majú potenciál nahradiť časť kartových alebo hotovostných transakcií. Klienti ich budú môcť využiť pri platbách v kamenných obchodoch alebo pri nákupoch na internete, pričom tovar alebo služba, za ktoré budú platiť, im budú sprístupnené hneď po zaplatení. Okamžité platby môžu slúžiť aj ako pohotovostný prevod v prípade núdzovej situácie.

Zadanie takejto platby je pritom rovnako jednoduché ako v prípade SEPA platieb. Stačí uviesť tie isté informácie ako pri bežných platbách:

• účet príjemcu vo formáte IBAN,
  • sumu platby,
  • názov účtu príjemcu pre okamžité platby do zahraničia.

Čo je dobré vedieť o okamžitých platbách

Celoeurópska platobná schéma „SEPA Instant Credit Transfer" umožňuje realizáciu okamžitých platieb len v mene EUR a medzi bankami v rámci európskych krajín. Klienti si však nemusia pamätať, či posielajú peniaze do takejto banky. Pre lepší klientsky komfort vykonáme automatickú kontrolu za nich a okamžitú platbu umožníme len v prospech banky, ktorá túto platobnú službu poskytuje.

Okamžité platby sú dostupné pre všetkých našich klientov, či už ide o fyzické osoby alebo firmy a dokonca bez zvýšených nákladov. Pre klientov Tatra banky a Raiffeisen banky sú okamžité platby spoplatnené rovnako ako klasické SEPA platby. Zároveň platí, že tieto platby sú súčasťou balíkov služieb.

K spusteniu tejto novinky pristupujeme obozretne, nakoľko sú platby vykonávané skutočne rýchlo. Výšku maximálnych limitov budeme zvyšovať postupne. Platby bude možné realizovať cez mobilnú aplikáciu Tatra bankaInternet bankingTB a Internet banking Raiffeisen banky s uvádzajúcim limitom 500 EUR na deň.

Na platby iniciované prostredníctvom aplikácie Business bankingTB sú aplikované štandardné limity pre realizáciu platobných príkazov.

Viac informácií, odpovede na časté otázky a praktické návody nájdete v blogoch Ako úspešne zadať okamžitú platbuNávod pre okamžitú platbu v Business bankingu.

Kontakt pre médiá:
Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky, simona_miklosovicova@tatrabanka.sk, 0903 641 846