1. DDS
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Komfortné sporenie na dôchodok

Komfortné sporenie na dôchodok

Lucia Ditte a Zuzana Paradeiser | DDS Tatra banky a.s. Autor: Lucia Ditte a Zuzana Paradeiser, DDS Tatra banky a.s. | 12.01.2024 | 5 min. čítania

Komfortné sporenie na dôchodok

Otvoriť si dôchodkové sporenie je prvým krokom na ceste za lepším dôchodkom. Dôležité je však aj to, akej dôchodkovej spoločnosti zveríte svoje úspory.

Naša dôchodková spoločnosť prišla v posledných rokoch s množstvom inovácií, ktoré pomáhajú chrániť úspory, maximalizovať výnosy a vytvárať pre sporiteľov prívetivé a užívateľsky nenáročné riešenia.

Na Slovensku je priemerná doba života na dôchodku 18 rokov, preto sa snažíme zvyšovať povedomie o význame dôchodkového sporenia a zároveň uľahčovať našim sporiteľom spravovanie ich dôchodkových úspor.

Čím sa odlišujeme od iných správcovských spoločností? Našou investičnou stratégiou dôchodkových fondov Comfort lifeTB, trojpilierovou dôchodkovou kalkulačkou a v neposlednom rade našou mobilnou aplikáciou, vďaka ktorej má klient online prehľad o svojom dôchodkovom sporení.

Inovatívny prístup DDS Tatra banky

Stratégia Comfort lifeTB

Od roku 2015 ponúkame ako jediná penzijná spoločnosť na Slovensku fondy  Comfort lifeTB, ktoré fungujú ako tzv. Target Date Funds (TDFs). To znamená, že klient si sporí v takom fonde, ktorý zohľadňuje jeho rok odchodu do dôchodku. A celý čas si sporí len v tomto jednom fonde.

TDF graf 

Target date fondy sa v posledných rokoch tešia vo svete veľkému nárastu popularity. Pre ilustráciu, v USA v roku 2022 smerovalo do týchto fondov až 85 percent zo všetkých príspevkov na dôchodkové sporenie.

Vedeli ste...?

DDS Tatra banky ponúka ako jediná penzijná spoločnosť na Slovensku moderné riešenie v oblasti investičnej stratégie dôchodkových fondov, tzv. Target Date Funds.

Pri zhodnocovaní úspor je investičná stratégia Comfort lifeTB nastavená tak, aby sa nezameriavala len na výnos z akcií, ktorý môže byť kolísavý. Preto investuje aj do iných typov aktív, najmä komodít, dlhopisov a v menšej miere vyhľadáva aj nové príležitosti, ako sú krypto aktíva.

V porovnaní s konkurenciou je jedinečná tým, že približne 10 percent aktív je investovaných priamo do realitných investícií na Slovensku, príkladom je nákupné centrum Aupark v Bratislave.  

Dôchodková kalkulačka

V roku 2019 sme vytvorili ako prví na Slovensku unikátnu trojpilierovú dôchodkovú kalkulačku, vďaka ktorej majú sporitelia možnosť vypočítať si odhad budúceho dôchodku zo všetkých troch pilierov. Teda nielen doplnkové dôchodkové sporenie, ale aj štátny dôchodok a dôchodok z II. piliera. 

Trojpilierová kalkulačka 

Základnými parametrami pre výpočet sú vek, výška príjmu a dosiahnuté vzdelanie.

Výpočet potom veľmi prehľadne ukazuje, aký vplyv má na výšku dôchodku:

  • mesačný príspevok a jeho prípadné navýšenie,
  • počet rokov sporenia,
  • príspevok zamestnávateľa,

Kalkulačka tiež vypočíta aj celkovú výšku daňovej úľavy, ktorú je možné získať.

Vedeli ste...?

Odhad dôchodku je pre sporiteľa jednou z najdôležitejších informácií. Podľa neho si vie nastaviť výšku príspevkov tak, aby budúci dôchodok zodpovedal jeho predstave.

Mobilná aplikácia 

Poskytuje detailný prehľad o dôchodkovom sporení vrátane:

  • odhadu nasporenej sumy budúceho dôchodku,
  • výnosu sporenia,
  • možností čerpania dôchodku,
  • informácií o fonde a oprávnených osobách,
  • prehľadu pohybov,
  • koncoročného výpisu z DDS.

Vedeli ste...?

Mobilná aplikácia je k dispozícii každému klientovi DDS Tatra banky bez poplatku a bez potreby mať otvorený účet v Tatra banke.

DDS v mobilnej aplikácii 

Výpočet dôchodkového veku

Našou aktuálnou novinkou je kalkulačka na výpočet približného veku odchodu do dôchodku. Dôchodkový strop 64 rokov bol totiž minulý rok zrušený.

Pozrite si aj vy, kedy pravdepodobne pôjdete do dôchodku, a prispôsobte tomu výšku svojich príspevkov.

Myslite dopredu a sporte si s DDS Tatra banky

 

Chcem si upraviť sporenie na dôchodok:

Online cez mobil alebo počítať 

Ak máte Účet pre modrú planétuTB, môžete si upraviť sporenie cez aplikáciu Tatra banka alebo Internet bankingTB.

Mobilná aplikácia 

Internet banking 

Osobný kontakt 

Sme pripravení vám pomôcť v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky alebo telefonicky cez službu DIALOG Live.

DIALOG Live 

Vyhľadať pobočku 

Upozornenie:
S uzatvorením účastníckej zmluvy s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší výnos doplnkového dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou rovnakého výnosu doplnkového dôchodkového fondu v budúcnosti. 

*V rámci 401(k) dôchodkového plánu USA
Zdroj: Target Date Year in Review - Fiducient (fiducientadvisors.com)

 

Súvisiace články

Posúvame svet investovania už vyše 25 rokov.

Novinky
Inovovaný Comfort lifeTB dokáže konkurovať aj indexovým fondom

Inovovaný Comfort lifeTB dokáže konkurovať aj indexovým fondom

Ako si sporiť na dôchodok tak, aby som čo najviac zarobil a zároveň bol schopný ochrániť svoje úspory pred najhoršími prepadmi na trhoch?

Novinky
Spoznajte nový vizuál DDS Tatra banky

Spoznajte nový vizuál DDS Tatra banky

DDS Tatra banky sa novou kampaňou a redizajnom webu snaží priblížiť mladým ľuďom, ktorým môže dôchodkové sporenie významne zvýšiť kvalitu budúceho života.

Novinky
Inflácia vám nemusí prerásť cez hlavu

Inflácia vám nemusí prerásť cez hlavu

Zvyšovanie cien, inak povedané inflácia, je dobre známy ekonomický jav. O čom sa hovorí menej, je jej vplyv na dlhodobé úspory, vrátane dôchodkových

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/dds/blog/novinky/komfortne-sporenie-dochodok/