1. Blog
  2. /
  3. Dôchodok
  4. /
  5. Inovovaný Comfort lifeTB dokáže konkurovať aj indexovým fondom

Inovovaný Comfort lifeTB dokáže konkurovať aj indexovým fondom

Michal Májek  | člen predstavenstva TAM a DDS Tatra banky Autor: Michal Májek, člen predstavenstva TAM a DDS Tatra banky | 24.01.2023 | 5 min. čítania

ako sa pripravit na odchod na dochodok

Ako si sporiť na dôchodok tak, aby som čo najviac zarobil a zároveň bol schopný ochrániť svoje úspory pred najhoršími prepadmi na trhoch?

V predchádzajúcom blogu sme písali o tom, že indexové fondy nie sú úplne ideálnym riešením. Myslíme si, že existuje efektívnejšia investičná stratégia a v uplynulých mesiacoch sme ju zaviedli v DDS Tatra banky.

Aká je to stratégia? Najprv sa vráťme trochu dozadu. DDS Tatra banky pred 7 rokmi uviedla na slovenský trh unikátnu investičnú stratégiu Comfort lifeTB. Tá priniesla pre sporiteľov na dôchodok niekoľko jedinečných prvkov:

  • Sporiteľ si už nemusel vyberať fond. Začal si sporiť v tom, ktorý bol pre neho vhodný vzhľadom na jeho rok odchodu do dôchodku. 
  • Od začiatku až do konca sporenia bol v jednom a tom istom fonde. Nemusel sa presúvať medzi fondami.
  • Investičná stratégia robí všetky rozhodnutia za klienta. Na začiatku je dynamicky zainvestovaná s cieľom maximalizovať výnos a s blížiacim sa odchodom na dôchodok sa skonzervatívňuje, aby ochránila úspory sporiteľa.

inovovana strategia comfort life

Aj po zavedení stratégie Comfort lifeTB sme vedeli, že ju chceme ešte ďalej posúvať a vylepšovať. Predovšetkým sme ju chceli postaviť do pozície, aby vedela konkurovať aj najdynamickejším indexovým fondom. A aby tieto fondy vedela dlhodobo porážať nielen na lepšom pomere výnosu a rizika, ale aj samotnou absolútnou výškou výnosu.

Preto sme v ostatných rokoch urobili niekoľko kľúčových zmien, ktoré sa zavŕšili minulý rok. Aké kroky sme spravili?

1. Postupné zdynamizovanie fondov

Keď sme v roku 2015 uvádzali stratégiu Comfort lifeTB, všetky fondy (vrátane tých najdynamickejších) boli nastavené konzervatívne. To znamená, že riziko klienta bolo nízke, ale aj potenciál dosahovaných výnosov bol nižší. To sme potrebovali zmeniť, ale vo vhodnom čase.

Každý nasledujúci väčší pokles na akciových trhoch sme preto využili na dokúpenie akcií a tým navýšenie budúceho výnosového potenciálu. Tak to bolo v roku 2016, potom počas prepadov v marci 2020 a nakoniec minulý rok.

Nakupovanie akcií v poklesoch je jedno zo základných pravidiel investovania a to sme mohli využiť vďaka trpezlivému čakaniu na vhodnú situáciu.

2. Fondy môžu mať až 120 percent akcií

Jedným z problémov indexových fondov je, že majú stále 90 - 100 percent akcií. Či sú akcie drahé, alebo lacné – a to nemusí byť vždy výhodné.

Aby sme zvýšili výnosový potenciál akcií, fondy Comfort lifeTB môžu mať počas prvých 20 rokov sporenia ešte viac akcií ako konkurenčné indexové fondy. Je to možné vďaka finančným nástrojom, ktoré využívajú pákový efekt. K navyšovaniu podielu rastových aktív bude dochádzať v pozitívnych časoch, keď akcie rastú alebo nie sú príliš drahé. 

Vďaka pákovému efektu tak môžu naše fondy dosahovať ešte lepšie výsledky ako indexové fondy. V negatívnych obdobiach môžu mať podiel akcií naopak menší. Samozrejme, toto sa týka len dynamickej fázy Comfort lifeTB fondov. V závere sporenia sa podiel rastových aktív postupne zníži tak, aby sa zvýšila ochrana úspor s blížiacim sa vekom odchodu do dôchodku.  

vysledky doplnkovych dochodkovych fondov

„Vďaka pákovému efektu môžu naše fondy dosahovať lepšie výsledky ako indexové fondy.“

 

3. Fondy môžu naďalej investovať do rôznych tried aktív

Nie vždy sú akcie tou najlepšou investíciou. Keď ste sporiteľom v indexovom fonde, máte len akcie. Ale akciové trhy mali v minulosti aj 15-ročné obdobia, keď nezarobili nič. A nikdy nevieme, kedy také obdobie zase príde.

V týchto časoch je lepšie mať iné triedy aktív: dlhopisy, komodity alebo reality. Fondy Comfort lifeTB môžu byť aj počas prvej fázy sporenia zainvestované v iných aktívach, ak tie budú atraktívne. Fondom to môže pomôcť prekonať obdobia, keď akcie nezarábajú. 

4. Unikátna ochrana pred extrémne negatívnou udalosťou

Z času na čas príde na trhy nečakaná udalosť, ktorú nikto nepredpovedal a má veľký negatívny dosah. Medzi investormi sa nazýva čierna labuť.

unikatna ochrana dochodkovych uspor

Napríklad to bol pád Lehman Brothers v roku 2008 alebo vypuknutie epidémie Covid-19. Vtedy dokážu trhy padnúť rýchlo a veľmi prudko. 

Pre tieto situácie sme do fondov Comfort lifeTB zapojili neustálu ochranu v podobe opčnej stratégie. V prípade, že nastane takáto udalosť, naše fondy zaznamenajú v porovnaní s trhmi oveľa miernejšie poklesy.

Sporitelia v dôchodkových fondoch tak môžu pokojnejšie spávať a majú výrazne väčšiu šancu získať taký doplnkový dôchodok, ako si predsavzali.

Namodelujte si lepší doplnkový dôchodok v našej dôchodkovej kalkulačke.

 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/dochodok/inovacie-investicnej-strategie-comfort-lifetb/