1. Blog
  2. /
  3. Dôchodok
  4. /
  5. Starneme rýchlejšie, ako si myslíme

Starneme rýchlejšie, ako si myslíme

Andrej Martiška | ekonomický analytik Autor: Andrej Martiška, ekonomický analytik | 21.05.2024 | 3 min. čítania

demograficky vyvoj slovenska

Slovensko rýchlo starne – tieto slová už počul asi každý z nás. Napriek tomu si iba málo ľudí uvedomuje, o aký veľký problém v skutočnosti ide a aké vážne sú jeho dôsledky. 

Populačné zmeny vnímame ako pomalý proces podobný topeniu ľadovcov, ktorý sa môžeme nateraz pokúsiť ignorovať a prenechať ho ďalším generáciám. Tento dojem je však klamlivý, v skutočnosti ide tiež o prekvapivo rýchly proces. Pozrime sa na pár čísiel.

Veková štruktúra populácie sa na Slovensku za posledných 30 rokov výrazne zmenila, hoci celkový počet obyvateľov krajiny sa zásadne nezmenil. 

  • Pred 30 rokmi tvorili deti do 14 rokov takmer 23 percent populácie Slovenska, dnes je to už len 16 percent
  • Podiel ľudí v produktívnom veku vzrástol o necelé jedno percento na 66 percent
  • Avšak podiel ľudí v dôchodkovom veku vzrástol z 11 až na 18 percent

starnutie populacie

Zlá správa je, že tento proces bude pokračovať. Minimálne v horizonte najbližších pár desiatok rokov nejde o nejakú neistú predikciu na úrovni veštenia z kávovej usadeniny, je to takmer matematická istota

Jedinou neistotou je, koľko ľudí sa medzitým z krajiny odsťahuje, koľko cudzincov sa tu, naopak, usadí, a čo sa medzičasom stane s pôrodnosťou. Ale aj keby sme boli jedinou krajinou v Európe, ktorej sa zázračne podarí významne zvýšiť pôrodnosť, tak bude trvať ďalšie dve dekády, kým sa z novo narodených detí stanú ekonomicky produktívni obyvatelia.

Ako bude vyzerať slovenská populácia v roku 2050?

Na to nám odpovie najnovšia populačná predikcia Eurostatu: 

  • detí do 14 rokov bude približne o 150-tisíc menej
  • počet obyvateľov v produktívnom veku klesne o viac ako 600-tisíc
  • počet ľudí v poproduktívnom veku naopak narastie o ďalšieho pol milióna

demografia 2050

Ľudia v produktívnom veku tak už budú tvoriť iba 57 percent populácie namiesto dnešných 66 percent, pričom podiel obyvateľov v dôchodkovom veku naopak vzrastie z 18 na takmer 30 percent.  

To znamená, že kým pred 30 rokmi pripadali na jedného dôchodcu takmer 6 ľudia v produktívnom veku, dnes sú to menej ako 4 ľudia a v roku 2050 to už budú iba 2 ľudia.
Viete si predstaviť, aké vysoké daňové a odvodové zaťaženie budú musieť zniesť dvaja pracujúci, aby uživili jedného dôchodcu?

 

vyvoj poctu pracujucich na slovensku

Starnutie populácie nám pritom spôsobuje značné ekonomické a sociálne problémy už dnes. Dôchodkový systém je pod tlakom, v zdravotníctve chýbajú kapacity a v mnohých odvetviach a regiónoch je už dnes problémom nedostatok pracovnej sily

Času nemáme nazvyš a pri tempe starnutia populácie na Slovensku skutočne platí to klasické – už včera bolo neskoro. Myslite na seba a zoberte zodpovednosť za svoju budúcnosť do vlastných rúk. Sporte si na dôchodok individuálne a v dostatočnej výške, aby ste žili spokojnú starobu.


www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/dochodok/starneme-rychlejsie-ako-si-myslime/