1. Blog
  2. /
  3. Sporenie a investovanie
  4. /
  5. Investičné pravidlo #6: Využite poklesy 

Investičné pravidlo #6: Využite poklesy 

Martin Smrek | vedúci produkt manažmentu Tatra Asset Managementu Autor: Martin Smrek, vedúci produkt manažmentu Tatra Asset Managementu | 03.11.2023 | 3 min. čítania

investicne pravidla

Poklesy sú prirodzenou súčasťou finančných trhov. Kto ich dokáže využiť, zvýši výnosový potenciál svojej investície.

Prvé pravidlo  Investičnej sedmičkyTB hovorí, že lepšie ako hľadať ihlu v kope sena, je kúpiť celú kopu. Najjednoduchšie sa to dá spraviť investovaním do podielového fondu.

Ako si vybrať ten, ktorý mi bude najviac vyhovovať, nám prezradilo druhé pravidlo. Tretie pravidlo odhalilo silu pravidelného investovania. 

Ak chceme investovať väčšiu sumu, má zmysel riadiť sa štvrtým pravidlom a rozložiť ju na viacero častí. Piate pravidlo upozornilo na dôležitosť nepanikáriť v poklesoch. Tie naviac predstavujú aj zaujímavú príležitosť. 

 

Tak ako pre ľudské dýchanie je prirodzený nádych a výdych, podobne to platí aj pre vývoj na finančných trhoch. Ani finančné trhy nemôžu neprestajne rásť (nadychovať sa), je prirodzené, že z času na čas poklesnú (vydýchnu si).

Na takúto situáciu je užitočné byť pripravený. Predstavuje totiž zaujímavú príležitosť investovať pri nižších cenách. Kto ju dokáže využiť, zvýši výnosový potenciál svojej investície.

Máte radi zľavy?

Ak plánujete kúpu práčky alebo televízora a v obchode vidíte cenovku s označením 20 % zľava... Ako sa zachováte?

Budete rozmýšľať nad tým, či teraz je ten správny čas? Či cena tovaru nemôže klesnúť ešte nižšie?

Alebo túto príležitosť využijete a uskutočníte dobrú kúpu? 

zlavy pri investovani

Existujú zľavy aj pri investovaní?

Investovanie sa môže navonok zdať ako zložité, princípy na jeho úspešné zvládnutie sú však úplne jednoduché. Využívanie zliav je jedným z nich.

Keď ceny na finančných trhoch klesajú, ponúkajú príležitosť investovať výhodnejšie, lacnejšie. Presne tak, ako v obchodoch. 

„Investovať väčšie sumy má zmysel práve vtedy, keď sú na finančných trhoch zľavy.“

 

Samozrejme, ak je na trhoch nervozita, nikdy neviete, či už našli svoje dno. Viete však, že investujete pri výrazne nižších cenách. V budúcnosti tak môžete zarobiť viac.

Kedy začať? 

Čakali by ste pri televízore so zaujímavou zľavou na ďalší pokles ceny alebo by ste sa báli, že vám táto príležitosť ujde a cena opäť narastie?

Čakanie na ideálnu príležitosť môže byť nekonečné. Spravidla býva spojené s množstvom príležitostí unikajúcich pomedzi prsty. 

Pohľad na históriu hlavného amerického akciového indexu S&P 500 od roku 1930 naznačuje, ako často sa vyskytujú príležitosti v podobe zliav pre investorov:

  • pokles na úrovni 5 % sa vyskytuje v priemere 3 až 4 krát za rok
  • pokles 10 % sa spravidla deje raz za rok,
  • pokles 20 % a viac sa v priemere deje raz za 3 až 4 roky
ako vyuzit poklesy pri investovani
„Čím hlbší je pokles, tým väčšiu príležitosť predstavuje.“

 

Príležitosť praje pripraveným 

Keď sa akciové trhy nachádzajú blízko svojich historických maxím, má zmysel pokračovať v pravidelnom investovaní menších čiastok.

S investovaním väčších súm je lepšie počkať, kým budú trhy v určitých poklesoch. Vtedy vie investor investovať za lepšiu cenu a môže tak zarobiť viac. Čím hlbší je pokles na akciovom trhu, tým menej často sa deje a tým väčšiu príležitosť pre investora predstavuje.   

uspesne investovanie

Trpezlivosť výnosy prináša, rozhodnosť v poklesoch ich zvyšuje

Finančné trhy sa vždy z každej negatívnej situácie dostali. Je to len otázka času. Niekedy to bolí viac, niekedy menej. Pri investovaní obzvlášť platí, že trpezlivosť výnosy prináša.

Zachovať chladnú hlavu a mať emócie pod kontrolou je tou najlepšou radou do akéhokoľvek nervózneho obdobia. 

Investovať v negatívnych obdobiach, keď ceny aktív klesajú, nie je emočne jednoduché. Ten, kto to dokáže, zaujímavo zvýši svoj budúci výnos.

Tip pre vás: Chcete vedieť, akú príležitosť aktuálne ponúkajú akciové trhy? Sledujte náš týždenný Investičný komentárTB a žiadna zaujímavá príležitosť vám neujde.

 

Upozornenie:
Toto je marketingové oznámenie. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si štatút, predajný prospekt a dokument s kľúčovými informáciami podielového fondu, ktoré sú  k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a.s. a na www.tam.sk v slovenskom jazyku. S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov.

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/sporenie-investovanie/investicne-pravidlo-6-vyuzite-poklesy/