Viac ako 10 000 terminálov je už bezkontaktných

02.01.2014

Platby bezkontaktnými kartami sú stále obľúbenejšie. Dôvodom je aj neustále sa rozširujúca sieť bezkontaktných platobných terminálov u obchodníkov a rastúci počet aktívnych bezkontaktných kariet.

Tatra banka vydáva bezkontaktné platobné karty od októbra 2010 automaticky všetkým klientom. V súčasnosti sú už takmer všetky platné karty v našom portfóliu bezkontaktné - ku koncu decembra 2013 používali naši klienti 750 000 bezkontaktných platobných kariet.

Zároveň banka aktívne vybavuje obchodníkov bezkontaktnými platobnými terminálmi, v decembri presiahol ich počet 10 000 kusov. Tatra banka tak prevádzkuje viac ako 50 % bezkontaktných platobných terminálov na Slovensku, na ktorých sa za rok 2013 zrealizovalo viac ako 10,7 milióna bezkontaktných transakcií v celkovom objeme 96,5 miliónov eur.

Pre klientov sme tak vytvorili rozsiahlu sieť miest, kde môžu platiť rýchlejšie a komfortnejšie. V priebehu roku 2013 zrealizovali klienti Tatra banky 7 miliónov bezkontaktných transakcií v celkovom objeme 56 miliónov eur.

Priložením svojho mobilného telefónu k bezkontaktnému terminálu pritom klienti zaplatili 25 000 transakcií v celkovej výške 340 tisíc eur.

Tatra banka vydala od spustenia platieb mobilom v roku 2012 viac ako 5 300 bezkontaktných mobilných Visa kariet, čo je najviac v celej Európe. Bezkontakné mobilné platbyTB sú dnes dostupné vďaka prídavnému zariadeniu iCarte pre telefóny iPhone, alebo pre klientov mobilných operátorov O2 a Orange vďaka NFC SIM karte aj na smartfónoch s operačným systémom Android a so zabudovanou NFC anténou. Klienti mobilom nakupujú najčastejšie v potravinách, kde bola zrealizovaná až polovica všetkých mobilných bezkontaktných transakcií.

Vďaka displeju mobilného telefónu je možné pri bezkontaktnej platbe mobilom jednoducho zadať PIN na obrazovke telefónu a zaplatiť bezkontaktne aj nákupy nad 20 €. Najvyššia suma transakcie zrealizovanej mobilom bola 1 000 € za nákup v elektre.

Kontakt pre doplňujúce informácie:

Marína Masárová
Hovorkyňa