1. Blog
  2. /
  3. Sporenie a investovanie
  4. /
  5. Investičné pravidlo #5: Pri poklese nepanikárte 

Investičné pravidlo #5: Pri poklese nepanikárte 

Martin Smrek | vedúci produkt manažmentu Tatra Asset Managementu Autor: Martin Smrek, vedúci produkt manažmentu Tatra Asset Managementu | 25.11.2022 | 3 min. čítania

ako uspesne investovat v roku 2022

Poklesy sú prirodzenou súčasťou finančných trhov. Pripraviť sa na ne, je základným predpokladom úspešného investovania.

Prvé pravidlo Investičnej sedmičkyTB hovorí, že lepšie, ako hľadať ihlu v kope sena, je kúpiť celú kopu. Najjednoduchšie sa to dá spraviť investovaním do podielového fondu. Ako si vybrať ten, ktorý mi bude najviac vyhovovať, nám prezradilo druhé pravidlo. Tretie pravidlo odhalilo silu pravidelného investovania. Ak chceme investovať väčšiu sumu, má zmysel riadiť sa štvrtým pravidlom a rozložiť ju na viacero častí.

Ako sa však treba správať pri poklesoch na finančných trhoch? 

 

Pre ľudské dýchanie je prirodzený nádych a výdych, a podobne to platí aj pre vývoj na finančných trhoch. Ani finančné trhy nemôžu neprestajne rásť (nadychovať sa), je prirodzené, že z času na čas poklesnú (vydýchnu si). Pripraviť sa na to, že hodnota mojej investície bude rásť aj klesať, je základným predpokladom úspešného investovania. Výnosy pri investovaní sú odmenou za to, že investor je ochotný a schopný zvládať aj negatívne obdobia a kolísanie hodnoty jeho investície.

Býky vs. medvede

Na finančných trhoch sa striedajú obdobia „býčích“ a „medvedích“ trhov. Býčie trhy sa vo všeobecnosti spájajú s priaznivými ekonomickými podmienkami, ziskovosťou firiem, silnou dôverou investorov a rastúcimi cenami aktív. 

Naopak, počas medvedích trhov ceny aktív klesajú, ekonomické podmienky aj zisky firiem sa zhoršujú a investori sú výrazne pesimistickí ohľadom budúcnosti. Poklesy aktív medzi -10 % až -20 % sa nazývajú korekcie, o medveďom trhu tak začíname spravidla hovoriť pri poklese väčšom ako -20 % (zohľadňujúc aj jeho ostatné charakteristiky). Práve medvedí trh testuje nervy investorov v tomto roku.

Dominancia býkov

Dobrou správou pre investorov je skutočnosť, že pozitívnych období je na finančných trhoch výrazne viac, trvajú dlhšie a sú silnejšie ako negatívne obdobia. Tie negatívne, ktoré sú najmä emocionálnou skúškou pre investorov, treba jednoducho vydržať. 

Pre najznámejší akciový index S&P 500 trval najdlhší býčí trh 12 rokov (4 494 dní, od apríla 1987 do marca 2000), akcie počas neho vzrástli takmer o 600 %! Nebolo to tak dávno, keď začiatok pandémie koronavírusu ukončil druhý najdlhší býčí trh. Akcie sa po globálnej finančnej kríze nadýchli v marci 2009 k rastu, ten trval 11 rokov (3 999 dní) až do februára 2020 a S&P 500 počas neho vzrástol o 400 %.

Pre porovnanie, najdlhší medvedí trh trval 2 roky (783 dní počas 30-tych rokov minulého storočia, v období známom ako veľká depresia či recesia poklesli akcie takmer o 90 %). 

byci trh

„Pozitívnych období je na finančných trhoch výrazne viac, trvajú dlhšie a sú silnejšie ako negatívne obdobia.“ 

 

V poklesoch sa investícia neukončuje

Najčastejšou chybou investorov je predčasné ukončenie investície, a to spravidla z dôvodu jej negatívneho vývoja. Investor sa vtedy nechá ovládnuť emóciou a zo strachu z ešte väčšieho poklesu ukončí svoju investíciu predčasne, pred naplnením svojho investičného cieľa či horizontu.

V negatívnych obdobiach na finančných trhoch je mimoriadne dôležité nepanikáriť a zachovať chladnú hlavu.

 

Nie je žiadny dôvod na to, aby som v turbulentnom období vyberal investované peniaze len preto, že vidím pokles ich hodnoty. Stále vlastním rovnaký počet podielov v podielovom fonde, len aktuálne ich finančné trhy oceňujú nižšie. Ak spanikárim a peniaze vyberiem, aktuálnu „virtuálnu“ stratu premením na reálnu a keď sa situácia upokojí a trhy budú opäť rásť, zostanú mi už len oči pre plač. Investíciu som predsa predal na nižšej hodnote. 

Vedelo by o tom rozprávať množstvo investorov utekajúcich z investícií počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008/2009 či počas extrémne rýchlych „koronových“ poklesov vo februári 2020. Na silné odrazy akciových trhov, ktoré nasledovali, sa mohli už len pozerať, ich odpredaná investícia však z nich nemohla nijako profitovať.

Pozitívne roky prevládajú

To, že negatívne roky treba vydržať, aby investícia mohla opäť rásť, potvrdzuje aj pohľad na posledných takmer 100 rokov vývoja indexu S&P 500.

Ročné výkonnosti indexu S&P 500 

Od roku 1926 zaznamenali americké akcie až 71 pozitívnych rokov, tých negatívnych bolo iba 25. To znamená, že počas uplynulých 96 rokov sa investori mohli tešiť z rastu akcií v rámci kalendárneho roka až v 74 percentách prípadov.

Trpezlivosť výnosy prináša

Finančné trhy sa vždy z každej negatívnej situácie dostali. Je to len otázka času. Niekedy to bolí viac, niekedy menej. Pri investovaní obzvlášť platí, že trpezlivosť výnosy prináša. Zachovať chladnú hlavu a mať emócie pod kontrolou je tou najlepšou radou do akéhokoľvek nervózneho obdobia.

 

Upozornenie:
S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/sporenie-investovanie/investicne-pravidlo-5-pri-poklese-nepanikarte/