1. Blog
  2. /
  3. Sporenie a investovanie
  4. /
  5. Sporenie pre deti: Neopakujme chyby našich rodičov

Sporenie pre deti: Neopakujme chyby našich rodičov

Andrej Máte | vedúci oddelenia investičných produktov Tatra banky Autor: Andrej Máte, vedúci oddelenia investičných produktov Tatra banky | 11.03.2024 | 3 min. čítania

sporenie pre deti

Vedeli ste, že vkladné knižky už nemá v ponuke ani jedna banka? Obľúbené sporenie pre deti z čias socializmu vytlačili modernejšie a efektívnejšie formy sporenia. Naopak, chyby, ktoré robia rodičia pri sporení pre svoje ratolesti, sa už desiatky rokov nemenia. Spoločne sa pozrieme na tie najčastejšie.

Pamätám si to, ako keby to bolo včera. Mama mi k 18. narodeninám dáva obálku s peniazmi, ktoré mi sporila od môjho narodenia. Táto chvíľa bola pre mňa ako 18-ročného študenta vzrušujúca, očakával som totiž väčšiu čiastku. Pre moju mamu to však bol skôr okamih sklamania – cítila, že niečo neurobila dobre

Po pár dňoch nadšenia z darčeku som aj ja pochopil, že výška sumy, ktorú som dostal, nie je žiadne terno. Premýšľal som, prečo je tých peňazí tak málo.

Mama mne aj bratovi rozprávala o sporení už od útleho detstva. Suma 1 000 korún, ktorú mi šetrila ročne, dokonca predstavovala v 80-tych a 90-tych rokoch zaujímavú čiastku. Dovolím si tvrdiť, že bola na úrovni 1 000 eur v dnešných cenách. Lenže z 1 000 korún sa stalo najskôr vreckové a neskôr „drobné“

Posuniem sa v čase: za nasporených 18 000 korún (1 000 korún * 18 rokov) som si kúpil od kamaráta svoj prvý poriadny bicykel a sumu do 30 000 korún, za ktorú mi ho predal, som doplatil zo svojho. Teraz už je jasné, prečo mala mama pocit sklamania z nasporenej sumy.

chyby rodicov pri sporeni pre deti

Dnes pracujem v banke a viem presne, kde urobila chybu. Rovnako aj naši klienti vedia, že vďaka inflácii 100 EUR spred 10 rokov nemá rovnakú hodnotu ako dnešných 100 EUR

Napriek tomu mnohí opakujú chyby svojich rodičov pri sporení pre deti

Čo mohla moja mama urobiť inak pri sporení pre deti:

  • Pri každom náraste mzdy mohla zvýšiť výšku mesačného sporenia

    Mzdy rastú spravidla v dôsledku inflácie a zväčša aj pri každom kariérnom postupe. Takto mohla nasporenú čiastku pokojne aj zdvojnásobiť.
  • Mohla zvážiť, či sporí peniaze pre deti v správnom produkte

    Napriek tomu, že boli úrokové sadzby v 90-tych rokoch veľmi vysoké, tak sa to na nasporenej sume veľmi neprejavilo. Problémom bol typ produktu: životná poistka s netransparentnou štruktúrou, ktorej bežný človek nerozumel (hoci mama mala vysokoškolské vzdelanie a neskôr zastávala manažérsku pozíciu).

    Jednotná metodika porovnania produktov v tom čase neexistovala, takže sa rodičia rozhodovali len intuitívne alebo na základe odporúčaní známych. Taktiež škála sporiacich a investičných produktov bola značne obmedzená.
  • Mohla sporiť menej konzervatívne

    Konzervatívnosť sa pre moju mamu spájala s opatrnosťou a potreba opatrnosti vychádzala z relatívne nízkej životnej úrovne v tých časoch. 

 

7 tipov, ako efektívne sporiť pre deti

Dnes čelím ako rodič podobnej situácii. Mám dve deti, ktorým by som chcel pri ich vstupe do dospelosti dopriať slušné „štartovné“. Rovnako ako moja mama som im začal sporiť pri narodení a rovnako ako moja mama robím niektoré chyby (na ktoré myslím a snažím sa ich naprávať).

Na rozdiel od mojej mamy mám však jednu obrovskú výhodu: mám oveľa širšiu škálu možností, ako efektívne investovať a ako monitorovať svoje investície. Viem si napríklad nastaviť rôznych asistentov, ktorí ma upozorňujú na chyby

Toto je 7 základných pravidiel, ktorými sa riadim a o ktoré by som sa chcel teraz s vami podeliť:

1. Mám vytvorený „plán“ sporenia pre deti

Inými slovami, zvolil som si cieľovú sumu, ktorú chcem svojim deťom nasporiť. Pomohli mi pri tom kalkulačky, ktoré sú v aplikácii Tatra banka

Menil som výšku príspevku, dĺžku sporenia a sledoval som, ako sa mení suma, ktorú môžem očakávať, že svojim deťom nasporím. 

2. Investujem prevažne do akciových fondov a snažím sa nepozerať na vývoj investície príliš často

Na druhej strane, keď potrebujem vedieť, ako sa moje sporenie pre deti vyvíja, tak v mobilnej aplikácii vidím zhodnotenie, grafický vývoj a môžem reagovať.

3. Pri každom náraste mzdy zvyšujem výšku sporenia pre deti

Opäť na to používam mobilnú aplikáciu Tatra banka, kde si viem rýchlo a jednoducho upraviť výšku pravidelného príspevku.

ake sporenie pre deti

4. Na sporenie detí posielam aj mimoriadne platby

V aplikácii sledujem svoje výdavky a keď sa mi podarí počas mesiaca ušetriť nejaké peniaze navyše, okrem pravidelnej platby posielam deťom na sporenie aj mimoriadnu platbu. 

Začnite využívať výhody aplikácie Tatra banka už dnes:

 

5. Cieľovú sumu sporenia pre deti postupne upravujem

Viem, že dnešných 10 000 eur bude mať o 10 rokov úplne inú hodnotu. Preto pravidelne, a najmä po obdobiach vysokej inflácie (jedno také sme zažívali aj v posledných 2 rokoch), upravujem svoje „ambície“ pri sporení pre deti.

spending report

6. S deťmi sa rozprávam o peniazoch a ich hodnote

Jedná z najužitočnejších zručností, ktoré im môžem dať do života, je finančná gramotnosť. Naučte aj vy svoje deti narábať s peniazmi, vážiť si ich hodnotu a prijať zodpovednosť za svoje finančné rozhodnutia.

7. Vyhýbam sa typom investícií, ktorým nerozumiem

Rovnako sa vyhýbam riešeniam, pri ktorých ma prevádzkovatelia platforiem nútia často sledovať, čo sa deje s mojou investíciou. 

Dnes je internet plný tipov, do čoho (ne)investovať a ktoré produkty (ne)používať. Myslím si, že pre väčšinu ľudí je dôležité začať, a to v jednoduchých produktoch ponúkaných serióznymi finančnými inštitúciami. 

Tatra banka je jednou z takýchto inštitúcií a má pre nás, rodičov, hneď niekoľko unikátnych riešení, ktoré nám vedia pomôcť, aby sme pri našich investičných cieľoch nezlyhali

Držím vám palce!

 

Upozornenie:
Toto je marketingové oznámenie. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si štatút, predajný prospekt a dokument s kľúčovými informáciami podielového fondu, ktoré sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a.s. a na www.tam.sk v slovenskom jazyku. S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. 

www.tatrabanka.sk | Dialog: *1100 | Tatra banka a.s.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/sporenie-investovanie/sporenie-pre-deti/